2012. 09. 03.

Folyamatosan halad a közösségi közlekedés átalakítása

Folyamatosan halad a közösségi közlekedés átalakítása – jelentette ki Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére.

Emlékeztetett arra, hogy a közösségi közlekedés kapacitásának racionalizálása már korábban megtörtént, jelenleg a cégek átszervezése zajlik több lépcsőben.
 A programban a Volán-társaságok regionalizálása, a vasútnál a pályavasút és a személyszállítás elkülönítése is szerepel - mutatott rá az államtitkár, hangsúlyozva: a megörökölt adósságállomány és annak kezelése többletfeladatot jelent. Várhatóan január elejére alakul ki az új struktúra, amely mentén továbbműködnek a cégek – tette hozzá.
A közösségi közlekedés átalakítása során a versenyképesebb utazási tarifákban is érvényesíteni kívánják a vasút előnyét. Az első módosítások már szeptember 1-jétől hatályba léptek. További nagy feladat az utazási kedvezmények felülvizsgálata, ennek az előkészítése többnyire megtörtént. A kedvezményrendszer átalakítása a valutaalappal történő tárgyalások részét képezi, ezért ennek függvényében döntés várhatóan majd az ősszel születik – fejtette ki Völner Pál.
A Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalásokon a magyar kormány az utazási kedvezményeknél azt szeretné elérni, hogy az ágazat szempontjai érvényesüljenek, a sok évtizeddel ezelőtt kialakult és megörökölt helyzetben ne legyenek drasztikus változások, hiszen a magyar társadalom teherviselő-képességét mindenképpen figyelembe kell venni a szabályozás kialakításánál - mondta az államtitkár.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.