2012. 09. 10.

Öreg kocsira típusoznak

Bár már alig van forgalomban, mégis szükség van rájuk: a müncheni P-Wagenekről van szó. Az MVG Variobahnjai ideiglenes engedéllyel bírnak jelenleg – ezért többféle menetrendi koncepcióra készül az új menetrendi évadra a cég –, így mindenképpen szükség van az öreg villamosok szolgálataira.



Még mindig szükség van az 1960-as években beszerzett müncheni P sorozatú villamosok szolgálataira. A villamosbarátok kedvence, a gömbölyded formájú villamos az utóbbi időkben sztárrá nőtte ki magát. A kultikus járművekből akad még pár, amelyek menetrend szerint szállítják az utasokat, lévén az új müncheni villamosokkal, a Stadler-féle Variobahnokkal sok gond van és a kocsik jelenleg csak ideiglenes típusengedéllyel bírnak.
Az MVG emiatt úgy döntött, ismét tart típusismereti oktatást az öreg járműveket vezetni szándékozó kolllégáknak. Az oktatásra azért van szükség, mert a következő menetrendi időszakban öt P-Wagennel adott forgalmi számmal számolnak a menetrend tervezői, azonban a típusismerettel rendelkező dolgozók száma nem elegendő. A típusismereti oktatás miatt az elkövetkező hetekben a müncheni villamoshálózaton ott is találkozhatunk a jellegzetes kocsikkal, ahol egyébként nem feltétlenül bukkannának fel menetrend szerint.
Nem csak a menetrend szerinti forgalomban, hanem különjáratként is rendszeresen megfordulnak a müncheni síneken a kultikus P-Wagenek. A 2006-os pályaszámú kocsit a Hauptbahnhof közelében örökítette meg Magyarics Zoltán

A jellegzetes, némileg a magyar Bengálikra hajazó formavilággal bíró kocsik jelenleg menetrend szerint a 17-es viszonylaton közlekednek az Amalienburgstraße és a Schwanseestraße között.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.