2012. 11. 27.

Elszállították a világháborús lövedékeket Nagytétényből

A korábban talált hat aknavető gránáton felül továbbiakat is találtak Nagytétényben, végül tizennégy lövedéket szállítottak el a helyszínről a tűzszerészek – közölte Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje kedd reggel az MTI-vel. A vonatforgalom reggel megindult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint hétfő délelőtt a XXII. kerületi Háros vasútállomás közelében vasúti munkálatok során találták a világháborús lövedékeket. A környéket 200 méteres körben lezárták. A tűzszerészi munkálatok miatt este 10 órától több útszakaszt lezártak, egyes buszjáratok terelőutakon közlekedtek, és a zárás a vasúti közlekedést is érintette. A Gyár utcában egy 20 lakásos társasházat ki kell üríteni, 15 embert kiköltöztettek.
Várkonyi Melinda elmondta, előbb hat 120 milliméteres aknavető gránátot találtak, majd a tűzszerészek további lövedékekre bukkantak, és összesen tizennégy aknavető gránátot vittek el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.
A MÁVINFORM tájékoztatása szerint a lövedékek eltávolítása után éjfélkor megindult a forgalom Kelenföld és Nagytétény-Diósd között. A kedd hajnali vonatközlekedés már késések és fennakadások nélkül zajlik a Budapest–Pécs vasútvonalon – írták.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a vasúti közlekedésben hétfő este 22 órától a tűzszerészeti munkálatok befejezéséig lesz vágányzár azon a szakaszon, ahol Nagytétényben hétfő délelőtt hat darab második világháborús lövedéket találtak – közölte a MÁVINFORM hétfő este az MTI-vel.
Miklós Éva, a MÁVINFORM sajtóügyeletese kifejtette: a robbanótestek hatástalanításának idejére a Háros és Kelenföld között a vonatforgalmat is korlátozzák. Emiatt Volán buszok szállítják az utasokat Nagytétény-Diósd és Kelenföld között. A két állomás közötti megállóhelyeket és állomásokat nem érintik, így Barosstelep, Budatétény, Háros és Budafok BKK-s betétjáratokkal érhető el a korlátozások végéig - tette hozzá.
A XXII. kerületi Nagytétényi út lezárása miatt hétfő este 22 órától bizonytalan ideig terelőúton közlekednek a 33-as, a 114-es, a 213-as, a 214-es és a 973-as jelzésű buszjáratok is – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
A terelt útvonal mindkét irányban a Nagytétényi út–Háros utca–Széchenyi utca–Pannónia utca–Tóth József utca. Irányonként kimaradnak a Háros vasútállomás és Vágóhíd utca elnevezésű megállóhelyek. A lezárások a tűzszerészeti munkálatok befejezéséig tartanak – zárul a BKK közleménye.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábban honlapján közölte, hogy a XXII. kerületi Háros vasútállomás közelében zajló vasúti munkálatok során világháborús lövedékeket találtak. A Honvédelmi Minisztérium Tűzszerész Szolgálatának döntése szerint a környéket 200 méter sugarú körben lezárják.
A rendőrség közlése szerint este tíz órától, a tűzszerészeti munkálatok befejezéséig teljes szélességében lezárják a forgalom elől a 6-os számú főút Vilmos utcai felüljáró és Hajó utca közötti szakaszát, illetve a Nagytétényi utat a Háros utca és Sörház utca között.
Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a helyszínen összesen hat darab 120 milliméteres aknavető gránátot találtak. A tűzszerészi munkálatok miatti zárás a vasúti közlekedést is érinti, illetve a Gyár utcában egy húsz lakásos társasházat ki kell üríteni, 15 embert  költöztetnek ki. Elhelyezésükről a polgármesteri hivatal gondoskodik.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.