2012. 11. 07.

Jóváhagyta a kormány a BKK villamos- és trolibeszerzési projektjét

Jóváhagyta a kormány a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új villamosok és trolibuszok beszerzését célzó projektjét és annak kiemelt beruházásként kezelését. Az első járművek 2014 második felében érkezhetnek Budapestre.




A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az Európai Unió nettó 42 milliárd forinttal támogatja a beruházást, ez az összérték 99 százaléka. Ennek keretében 37 új villamos és 24 új trolibusz érkezhet Budapestre.
A BKK tájékoztatása szerint a projekt része a csaknem száz trolibusz és villamos beszerzési projektjének, a kormány most az első ütemről döntött. A BKK már előkészítette a közbeszerzési eljárást, ezt várhatóan decemberben vagy január elején kiírják. Ha minden a terveknek megfelelően halad, az első jármű 2014 második felében érkezhet meg a fővárosba.
Tucatnyi 54 méteres villamossal bővülhet a fővárosi villamosflotta

Az első ütemben 12, Combino hosszúságú (azaz 54 méteres), valamint 25 kisebb szerelvényt vennének, a hosszabbak az 1-es villamos, a rövidebbek pedig a 3-as és a fonódó villamosvonalakra kerülnének. Ezen kívül a projekt része a Hungária, Száva és Budafok kocsiszínek átalakítása, hogy alkalmasak legyenek az új járművek tárolására, szervizelésére.
Korszerű trolibuszból kevés van idehaza. Budapesten a legújabb troligenerációt a Solaris trolik képviselik

A műszaki előírásoknak megfelelő villamost a BKK számításai szerint hét-nyolc cég gyárt, de majd a tenderen derül ki, hányan jelentkeznek erre a feladatra.
Az eberswaldeiek Budapestre adták el a MAN-trolikat, miután bevásároltak a lengyel Solaristól. Jó eséllyel a magyar fővárosba is kerülhetnek újabb, korszerű trolibuszok
(fotók: Halász Péter)

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.