2012. 11. 22.

Sztrájkbizottságot alakított a Mozdonyvezetők Szakszervezete

Sztrájkbizottságot alakított a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), miután a kollektív munkaügyi vitára tett kezdeményezését elutasította a MÁV-TRAKCIÓ Zrt.

A szakszervezet csütörtöki közleménye szerint a MOSZ a mozdonyvezetők munkavégzési körülményei és a közlekedésbiztonság javítása érdekében november 15-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezetésénél. Miután a munkáltató elutasította a kezdeményezést, és elzárkózott az egyeztető bizottság felállítása elől, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvivő bizottsága a november 21-i ülésén megalakította a sztrájkbizottságot.
A szakszervezet küldöttközgyűlése december 5-én dönt a munkabeszüntetésről és annak időpontjáról.
Dancsa Attila, a MOSZ ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a sztrájktörvény alapján a munkabeszüntetést kollektív munkaügyi vitának kell megelőznie. Ennek eredménytelensége esetén, illetve ha nem jön létre az egyeztető eljárás, akkor megnyílik a sztrájkjog.
Hozzátette, hogy a sztrájkfelhívásról hozott döntés után a szakszervezet a bíróság előzetes véleményét is ki fogja kérni arról, hogy jogszerű-e a sztrájk vagy sem.
A MÁV-TRAKCIÓ a szakszervezetnek adott válaszában – amelyet a szakszervezeti vezető bocsátott az MTI rendelkezésére – az áll, hogy a munkáltató nem kíván a felsorolt ügyekben kollektív munkaügyi vitát folytatni, e helyett javasolja, hogy a felvetett problémákat és az azokkal kapcsolatos vitákat a kollektív szerződés által szabályozott vállalati érdekegyeztető tanács keretében vitassák meg a felek.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.