2012. 12. 20.

Buszt szakított szét két tehervonat

Alighanem hatalmas szerencséje volt egy düsseldorfi csuklósbusz vezetőjének és három utasának: még időben ki tudtak menekülni a járműből, mielőtt egy útátjáróban két tehervonat is darabokra törte a járművet. A vonatok mozdonyai kisiklottak és egy víkendházat is leromboltak.




Alighanem könnyűszerrel a „közfeltűnést keltő” kategóriába sorolható az a baleset, amely szerdán este történt Düsseldorf közelében. Az Eller városrészben közlekedő 721-es viszonylaton szolgáló – a roncsok alapján – csuklós MAN NG263 típusú autóbuszból nem túl sok maradt, amikor az Am Hackenbruch nevű utca és a düsseldorfi teher elkerülő vasútvonal találkozásánál két tehervonat is is ütközött a járművel.
A baleset abból adódhatott, hogy a Rheinbahn csuklósbusza pont a vasúti átjáróban adta meg magát. A 61 esztendős, igen tapasztalt buszvezető, amikor látta, hogy a vonatok közeledtére tilosra vált a sorompó, leparancsolta az utasokat és maga is elhagyta a járművét. A buszvezető egyébként még idejében tájékoztatta a fekvemaradásról a Rheinbahn diszpécsereit, akik az információt továbbították a DB AG-nak. Azonban a tehervonatokhoz, úgy látszik, a hír már nem jutott el. Az útátjáró vonatvezérelt, így amikor a csapórudak leértek, már nagyon kevés idő maradt a vonatok érkezéséig – magyarázta Dirk Pohlmann a DB AG részéről. Emiatt is történhetett meg az, hogy a két tehervonatot már nem tudták megállítani.
Néhány pillanattal azután, hogy a buszon tartózkodók viszonylagos biztonságba kerültek, a csuklósbusznak egyszerre két, egymással ellentétes irányban közlekedő tehervonat is beleszaladt a kétvágányú pályán. Gyakorlatilag pillanatok alatt eltűnt a föld színéről a gumikerekű jármű.
(fotó: Elena Wagner / RP Online)

A baleset következtében az egyik vonat mindkét mozdonya és a másik vonat mozdonya és több teherkocsi is kisiklott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tartálykocsikból álló vonat járművei jó állapotúak voltak és a propán- és butángázt szállító vagonok nem eresztettek.

A baleset helyszíne


Az egyik kisiklott mozdony, egy 189-es sorozatú gép ráadásul leszaladt a töltésről és a vasúti pálya melletti víkendházban landolt, ahol szerencsére nem tartózkodott senki.
A baleset utáni helyreállítás még a hétvégén is tart majd a becslések szerint, ez azonban a személyszállító vonatok közlekedését nem zavarja, erre ugyanis nem járnak ilyenek – tudatta a DB AG.
(a másképp nem jelzett képeket forrása: DPA)

(fotó: Feuerwehr Düsseldorf)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.