2012. 12. 18.

Pulykapénz a vasutasoknak

A három vasúti társaság 30 ezer alkalmazottja még karácsony előtt a számlájára kap átlagosan fejenként nettó 32 000 forintot – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az erről szóló megállapodás aláírásakor, kedden Budapesten.


A kormánnyal kötött 5 milliárd forintos megállapodásnak ez a második kifizetése, még jövő karácsonyra is marad belőle 2 milliárd forint – jelezte Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke.
Skála János, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke és Kövesdi Szilárd, GYSEV Zrt. vezérigazgatója aláírják a kormánnyal kötött 5 milliárd forintos megállapodás második kifizetéséről szóló dokumentumot a VDSzSz székházában 2012. december 18-án. A 2011 végén megkötött kétoldalú megállapodás értelmében idén 2 milliárd forintos pénzügyi ösztönzésben részesülnek a vasutasok. A három vasúti társaság 30 ezer alkalmazottja átlagosan fejenként nettó 32 000 forintot kap számlájára még karácsony előtt
(fotó: Illyés Tibor / MTI)

A megállapodást a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. vezetői írták alá.
Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István tavaly novemberben állapodott meg arról, hogy a vasutasok három év alatt 5 milliárd forintot kapnak azért a szerepért, amely a MÁV átalakításában rájuk hárul. Ezzel az egyezséggel tavaly sikerült lezárni a szakszervezet gördülősztrájk-sorozatát. Tavaly karácsonyra fizettek ki 1 milliárdot, most 2 milliárdot, és marad még 2 milliárd jövő decemberre. Ez a tétel szerepel a 2013. évi költségvetésben is.
Dávid Ilona kiemelte, hogy azok is részesednek a juttatásból, akik a MÁV-tól kerültek át a GYSEV-hez. A menedzser-szerződéssel foglalkoztatottaknak viszont nem jár a külön juttatás – tette hozzá.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.