2013. 03. 01.

Hosszú üzemzavar

Meglehetősen ritka és különösen szokatlan a hosszú ideig tartó operatív villamospótlás az osztrák fővárosban. Most mégis erre került a sor: megsérült a felsővezeték a régi Südbahnhof, ma már Quartier Belvedere megállónál.


Egy teherautó megrongálta a felsővezetéket Bécsben, a Quartier Belvedere, a korabbi Südbahnhof gyorsvasúti megálló közelében. A kereszteződésben számos villamosviszonylat forgalmát akadályozza az eset, emiatt komoly és hosszú ideig tartó pótlást szervezett a Wiener Linien. Reggel kilenc óra körül még arról volt szó, hogy két-két és fél óra alatt végeznek a helyreállítással, azonban délután egykor közölték: legkorábban 14 óra körül indulhat meg a villamosok forgalma.

A 18-as villamos helyett közlekedő pótlóbusz St. Marxnál

Az O jelzésű villamos viszonylag ritkán fordul meg a St. Marxnál lévő hurokban...
(fotók: Magyarics Zoltán)

Az eset miatt az O jelzésű villamosok két részben, egyrészt a Raxstraße és a Reumannplatz; másrészt a Praterstern és a St. Marx között közlekednek. Ez utóbbi szakaszon komolyabb távolságot tesznek meg a szerelvények a 71-es villamos vonalán. A 18-as szerelvényei szintén két részben, a Schlachthausgasse és St. Marx, illetve a Burggasse/Stadthalle és az 1-es villamos végállomása, a Stefan-Fadinger-Platz között közlekednek. A D jelzésű villamosok pedig Nußdorf felől csak a Karlsplatzig jönnek, ott a 4A busz és a nosztalgiavillamosok által is használt hurokban fordulnak meg. A kieső szakaszokra buszokat állított be a Wiener Linien.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.