2013. 03. 29.

Kocsit vesznek a svédek

Összesen negyvenkét, egykori német személykocsit vásárol a svéd Hector Rail. A kocsikat nem közvetlenül a DB-től, hanem a használt járművek bérbeadásával foglalkozó HEROS-tól vásárolták meg. A járműveket korábban a holland vasút használta.




Nijmegenben mintegy másfélszáz, egykori német személykocsi várja sorsa jobbra fordulását. Ezek közül 42-t sikerült értesíteni a HEROS-nak. A vevő a svéd Hector Rail. A 2007 óta személyszállító vonatokat is továbbító társaság közleményében kitér arra, hogy a közelmúltban összesen hét, 230 km/h-s sebességre alkalmas EuroSprintert vásárolt. A liberalizált svéd távolsági személyszállítási piacon különböző cégek vonatait vontatta eddig a társaság – most azonban a vontatás-szolgáltatás mellett komplett vasúti szerelvényeket is szeretnének a kínálatukba felvenni.

Sorsukat váró személykocsik a hollandiai Nijmegenben. Ezekből vásárolt a svéd Hector Rail is
(fotó: Abr52, forrás: Flickr)

A Hector Rail önmaga nem lép be a személyszállítási piacra, de a megrendelők igényei szerint kialakított személykocsikkal áll a szolgáltatok rendelkezésére. A mozdonyos vonatok koncepcióját egyébként olcsóbbnak tartja a Hector Rail, mint a motorvonatos megoldást. Ráadásul szerintük a mozdonyos-kocsis vonatokat rugalmasabban tudják az utazóközönség igényeihez alakítani. Emellett jóval gazdaságosabbak is a járművek: a társaság az SJ X2000-es motorvonataival hasonlítja össze a mozdonyos vonatokat, amelyek jobban gyorsulnak, magasabb átlagsebességet és ezzel együtt kisebb energiafogyasztást produkálnak.
A most megvásárolt kocsik 200 km/h-s sebességre alkalmasak, a 2000-es évek elején a holland vasút vette őket bérbe, majd érdeklődés híján leállították a kocsikat 2007-ben. A járművek azóta várták sorsukat, egy részüket a HEROS-on keresztül a DB AG Ausztriába vagy éppen Lengyelországba adta bérbe.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.