2013. 04. 09.

Metrót ígérnek és villamost gyártanak Moszkvának

A német érdekeltségekkel is bíró kanadai Bombardier komoly sikert könyvelhetett el magának: orosz partnerével, az Uralvagonzavoddal közösen bemutatták a volt szovjet területekre szánt metrókocsik és villamosok látványtervét. Jön a Flexity Moszkva!




Egy 2012 végén született megállapodás értelmében Moszkva százhúsz új villamost vásárol, amelyek a Bombardier és az Uralvagonzavod együttműködésének keretében épülnek majd. A tervek szerint a Flexity járműcsaládba tartozó villamosok orosz gyárakban épülnek majd. A 9 milliárd rubel, hozzávetőleg mintegy 65,4 milliárd forintos tender keretében 2014-ben hetven, 2015 során további ötven villamost kell a gyártónak leszállítania. A villamostenderen egyébként a konzorcium a Transmashholding és az Alstom párosát győzte le. 

A moszkvai Flexity látványterve

A Bombardier bemutatta a moszkvai metróbeszerzési tenderre szánt járművének látványtervét is. A pályázatot a cég komoly mérföldkőnek tekinti, hiszen ez az első alkalom, hogy külföldi gyártókat is meghívtak a tenderre. Komoly kihívás ez számukra, hiszen az orosz földalatti vasúti járműépítés komoly múlttal rendelkezik és az igényeknek nagyon nehéz megfelelni. Felsorolták: a moszkvaiak elvárásai között szerepel az is, hogy az új járművek jóval kevesebb energiát fogyasszanak, mint a meglévő vonatok.

Ezzel a látványtervvel nevez a Bombardier a moszkvai metrótenderre
(grafika: Bombardier)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.