2013. 05. 14.

Bérlet a nyugdíjasoknak, kedvezményes HPT és olcsóbb vicinálisok

Völner Pál, az NFM államtitkára sajtótájékoztatóján jelentette be: a gyorsvonati felár létezni fog bérlet formájában is: 1500 forintért válthatják meg ezt havonta a 65 év felettiek és hat év alatti utasok. Emellett a MÁV-START az otthon nyomtatott jegyhez és a mellékvonali utazásokhoz is kedvezményt ad majd.


Völner Pál, az NFM államtitkára bejelentette: a 6 év alatti és 65 év feletti utasok olyan kedvezményes bérletet válthatnak, amely mentesít a gyorsvonati pótjegy megvásárlása alól. A gyorsvonati pótjegy tehát havonta legfeljebb 1500 forintos költséggel jár a gyermekek és idősek számára, akik a személyvonatokat változatlanul díjmentesen vehetik igénybe. A bérlet sok utas számára nemcsak olcsóbb megoldás, hanem az egyszeri vásárlás miatt kevesebb adminisztratív terhet is jelent – hangsúlyozza az NFM közleménye.
A tárca a szolgáltatással arányos tarifák szélesebb körű alkalmazása érdekében 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezet be várhatóan 2013. június 1-jétől. A vonalak köréről a MÁV-START bevonásával a közeli hetekben dönt a minisztérium, a változás összesen 100-120 járatot érinthet. Az alaptarifa csökkentésére a rendszerváltás óta nem volt példa a helyközi közösségi közlekedésben. Az intézkedés a lakossági terhek mérséklése mellett közlekedésszakmai szempontból is fontos előrelépés, hiszen a vasút elsőbbségét erősíti a regionális forgalomban is.
Az utazók adminisztratív terheinek további visszaszorítása érdekében az NFM elrendelte, hogy a vasúttársaság minden otthoni jegynyomtatással vásárolt menetjegy árából 3 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosítson legkésőbb 2013. július 1-jétől.
A minisztérium a továbbiakban is folyamatosan elemzi a megtett lépések utasforgalmi és bevételi hatásait. Ha a tapasztalatok kedvezőek, a tárca nyitott a kedvezményes jegyárak alkalmazására más vonalakon is – zárul a szaktárca közleménye.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.