2013. 06. 21.

Hosszú lesz a nyár Berlinben

Hosszú lesz a nyár Berlinben azoknak, akik a gyorsvasutat használják a napi közlekedéshez. A „szokásos” hétvégi vágányzárak mellett két komolyabb projekt miatti korlátozások is fennakadásokat okoznak majd az S-Bahn közlekedésében.





Két fontos közlekedési kapcsolatot is érintő forgalmi változásokra is számítani a nyáron a német fővárosban. Az S1-es viszonylat északi szakaszán és a Ringbahnon is leállnak a vonatok.

Építkezés északon


Az S-Bahn Berlin közlése szerint 2013. június 21-én, pénteken 22 órától egészen augusztus 5-én, hétfőn hajnali fél kettőig az S1-es viszonylat vonalán Schönholz és Frohnau között teljes vágányzárat vezetnek be. A 8,3 kilométer hosszú vonalon 10 kilométernyi vágány és áramvezető sín és a waidmannslusti állomás hat kitérője újul majd meg. A számoknál maradva: 16700 új betonaljat fektetnek le, 12400 tonna zúzottkövet terítenek szét, 14 ezer tonna ágyaztot rostálnak majd át a munkák során. A 2014-ben is tartó munkákkal együtt a Schönholz és Frohnau közötti vasúti pályát – amely 1984-ben látott utóljára komolyabb felújítást – 10 millió euróért újítja fel a DB AG.
A vágányzár miatt az S1-es viszonylaton közlekedő vonatok Pankow, Blankenburg és Schönfließ érintésével, a Berliner Außenringen át érik el Hohen Neuendorfot és itt visszatérve az eredeti útvonalukra jutnak el Oranienburgba. Ez a kerülő az ígéretek szerint az összmenetidőt mintegy 5-6 perccel növeli meg.

S-Bahn-szerelvény Schönholzban 2011-ben. Akkor a szerelvények Schönholz és Waidmannslust közötti ingáztak

A tíz perces követést csak Potsdam Hauptbahnhof és Berlin Gesundbrunnen között biztosítja a DB AG a vágányzár idején.
Üzemviteli szempontból érdekes megoldás, hogy a teljes vágányzár ellenére Schönholz és Birkenwerder között 20 perces (július 23. és 29. között csak 30 perces)  követéssel járni fog egy ingajárat, amely ugyancsak az S1-es számot viseli.
Az S1-es viszonylat terelése miatt a BAR-on egyébként közlekedő S8-as viszonylat járatai csak Grünau és Blakenburg között járnak majd.
Az S25-ös viszonylat vonatai a vágányzár és a csatlakozások miatt néhány perccel eltolva közlekednek majd, illetve a tíz perces követést Teltow Stadt és Schönholz között biztosítják majd – Schönholz és Hennigsdorf között húsz percenként járnak majd a vonatok.

(grafika: S-Bahn Berlin GmbH)

Megszakad a kör


Nem csak északon, hanem a Ringbahn vonalán is lesznek idén nyáron pályafelújítási munkák. A Ringbahnon ugyancsak 2013. június 21-én, pénteken 22 órától egészen augusztus 5-én, hétfőn hajnali fél kettőig a Südkreuz és a Bundesplatz között megújulnak a vágányok és az áramvezető sínek is. Az S-Bahn Berlin közlése szerint a komoly forgalomnak kitett pályaszakaszon – óránként és irányonként 15 vonat halad át napi átlagban – 1993-ban végeztek komolyabb felújítási munkákat. Itt összesen nyolcezer tonna ágyazatot cserélnek ki, emellett pedig négy váltó helyett is újakat építenek be Schöneberg és az Innsbrucker Platz között. A munkálatok 3,6 millió euróba kerülnek a tervek szerint.
A Ringbahn pótlása nem egyszerű feladat. A tervek szerint a Südkreuz és a Bundesplatz között pótlóbuszok járnak majd július 22-én, hétfőn hajnali fél kettőig.

A Ringbahn egyik szerelvénye Schönebergben. Közel egy hónapig nem jár majd itt vonat

A pótlás második fázisában, július 22-étől a Südkreuz és Schöneberg között ingajáratban már járnak az S-Bahn-szerelvények, míg a buszos pótlás a Schöneberg és a Bundesplatz közötti szakaszra korlátozódik majd. A pótlóbuszok a DB AG közlése szerint napközben 3, esténként 5 percenként, éjszaka tíz percenként indulnak majd.
A forgalomban maradt szakaszon a Ringbahn vonatai némileg módosított menetrend szerint járnak majd. Azonban fontos változás, hogy az S47-es viszonylat nem a Südkreuzhoz jön majd be, hanem Spindlersfeld és a Treptower Park között ingázik majd – Schöneweide és a Treptower Park között S8-as viszonylatként.

A pótlás első ütemében érvényes forgalmi rend

A pótlás második ütemében érvényes forgalmi rend
(grafika: S-Bahn Berlin GmbH)

Az S-Bahn Berlin, a DB AG leányvállalata részletes, informatív tájékoztató anyagot állított össze a változásokról. Az S1-es vonalán végzett munkák kapcsán kiadott szóróanyagot ide kattintva, míg a Ringbahn kapcsán készült összeállítást ide kattintva olvashatják el a németül tudó olvasóink.

S-Bahn-pótló autóbusz a Südkreuznál. Július második feléig megszokott látvány lesz majd
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.