2013. 10. 09.

Új kijelzők a müncheni metróban

Lecserélte a müncheni közlekedési társaság, az MVG a metróállomásokon a vonatok érkezését és célállomását jelző kijelzőket. A nemrégiben lezárult folyamatnak köszönhetően 93 állomáson összesen 408 nagyméretű, színes tájékoztató várja az utasokat.


Összesen 93 müncheni metróállomáson összesen 408 darab, egyenként negyven collos TFT-monitort helyezett el a müncheni MVG. A színes kijelzők segítségével egységes formátumú és egységes arculatú utastájékoztatást nyújthat a közlekedési vállalat. Mindösszesen hat állomáson, az U2-es metró Josephsburg és Messestadt Ost közötti szakaszán és az U5-ös metró Neuperlach Süd állomásán maradtak meg az LCD-s kijelzők – ezek élettartama és teljesítménye összevethető a TFT-kijelzőkével, így ezek cseréje még nem időszerű.

LED-es kijelző a josephsburgi állomáson – hat állomáson még megmaradtak ezek a táblák

A modern kijelzőkön a korábbi lapozós táblákkal ellentétben nem csak a vonal és a célállomás jeleníthető meg, hanem számos egyéb információ is: a következő vonat érkezése mellett a közlekedési változásokról, rendkívüli eseményekről is tudják tájékoztatni az utasokat. Emellett már a soron következő vonat után érkező járatról is megjelennek az információk a kijelzőkön, így kiderül, hogy mennyit kell várni, ha éppen elszalasztanánk az aktuális metrót. A mostani kijelzők kíséreti típusa 2004-ben került ki több helyszínre; a sorozatban gyártott táblákat 2005-től szerelték fel az 1980-as évekből származó lapozós táblák helyett.

Lapozós tábla a Marienplatzon – eltűntek a müncheni metróhálózatról

Az ilyen jellegű utastájékoztatásra komoly szükség van: Münchenben egy-egy metrószakaszon több viszonylat szerelvényei is közlekedhetnek, így fontos tudni az utasoknak, hogy melyik vonal melyik vonata mikor érkezik és hova tart – ugyanis a különféle betétjáratok miatt ez sem mindegy.

Egy az újfajta, színes kijelzők közül
(fotók: Florian Schütz, Boris Merath / www.muenchnerubahn.de)

Az MVG a felszíni közlekedésben is folytatja a dinamikus kijelzők telepítését: 1997 óta kereken 600 darab került ki a müncheni busz- és villamosmegállókba. Emellett pedig számos online felületen is igyekszik tájékoztatást adni az MVG: interneten, okostelefonon számos alkalmazás és felület segítségével lehet eligazodni a müncheni közlekedési változások között.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.