2013. 11. 06.

Készülnek a bécsi Mercedesek

Készülnek az első bécsi Mercedes-Benz Citaro 2-esek az EvoBus mannheimi gyárában. A tervek szerint az első példányok még az év végén vagy a jövő év elején forgalomba állnak.





Sokat beszéltünk már arról, hogy miután az MAN leáll az LPG-s gázmotorok gyártásával, a bécsi tömegközlekedésért felelős Wiener Linien hosszú és alapos vizsgálatok után úgy döntött, hogy nem a CNG-s technológiát, hanem a korszerű dízelmotorokat választja. Alapos tesztek után pedig a választás a Mercedes-Benzre esett és első körben 217 Citarót rendeltek.

Készülnek a buszok alvázai

A csuklós buszból egy darab: a vezetőfülkés rész a mannheimi gyárban

Ritkán láthatunk így csuklós buszt, üzemszerűen itt a csukló és a pótkocsi következik

Egy másik kocsiból még csak a váz készült el

A tervek szerint 2016-ig a jelenlegi flotta felét, ötszáz buszt váltanak az új Mercedes-Benz kocsik. A járművek újfajta utastájékoztató rendszert, belső monitorokat kapnak. Az első kivételével valamennyi ajtó kifelé nyíló lengő-tolóajtó lesz, ami a busz kapacitását hivatott növelni. Ráadásul ennek köszönhetően az üveg térelválasztók is eltűnnek a kocsiból, így egy valóban megújult utastérrel találkozhatnak a bécsi utasok.

Érkezik egy vázszerkezet az egyik műhelybe a neu-ulmi gyárban. A kocsik fényezését itt végzik, a két gyár között pedig vasúton szállítják a buszalkatrészeket

Egy készre fényezett, de még üres pótkocsi várja a sorát a „szalagon”
(fotók: Thomas Jantzen / Wiener Linien)

A kocsik külsejéről a Wiener Linien szavazást kezdeményezett, a városlakók két változat közül választhattak. A nyertes – szerencsére, talán mondhatjuk így – a hagyományokhoz közelebb álló variáns lett.
Az eredeti tervek szerint még idén ősszel bemutatkozott volna és forgalomba is állt volna az első Mercedes-Benz Citaro 2-es, ez azonban még húzódik: a legelső busz talán november-december folyamán indulhat próbautakra, a belső tér készre szerelése még zajlott a napokban információink szerint.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.