2013. 11. 14.

Scaniákat vesz a BVG

Az év elején számoltunk be arról, hogy a BVG száznegyven csuklós autóbuszra vonatkozó tendert írt ki. Immáron megvan a tender eredménye is és meglepetésre nem német gyártó és nem is a Solaris lett a befutó, hanem a svéd Scania.



Az Omnibusz Blog értesülései szerint a svéd Scania nyerte a BVG csuklósbuszok beszerezésére vonatkozó tenderét. A berlini városi közlekedési társaság összesen 156 darab Scania Citywide autóbuszt vásárol majd. A 18 méter hosszú buszokat 320 lóerő kifejtésére képes, az Euro-6-os normákat is teljesítő dízelmotor hajtja. A járművek utastere klimatizált, az utasok és a buszvezetők biztonságára fedélzeti kamerarendszer ügyel majd.
A tervek szerint az első kocsik 2014 nyarán, az utolsók pedig 2017-ben érkeznek majd a BVG-hez.
A döntés meghozásában szerepet játszott az is, hogy a buszok teljes élettartamára vetített üzemanyag és fenntartási költség a többi indulóhoz képest alacsonyabbak voltak. Emellett pedig a svédek díjmentesen képzik ki a sofőröket és a szerelőket is – írja a buszos szakblog. A döntés egyébként azért is meglepő, mert a szóló Scania OmniCity-kből pár darabot bérelt a BVG 2010-2011 során, azonban nem igazán győzték meg a szakembereket. A buszok beszerzésére 50,7 millió eurót, hozzávetőlegesen 15,2 milliárd forintot fordít a BVG. Ez azt jelenti, hogy egy-egy autóbusz 325 ezer euróba, mintegy 97,5 millió forintba kerül. A BVG a forrásokat saját maga biztosítója a rendelkezésre álló fejlesztési pénzekből.
Emlékezetes: tavasszal az MAN mellett az Evobus (Mercedes-Benz), a Solaris, a Volvo, a Scania és az Irisbus jelezte részvételi szándékát a tenderen. A nem német gyártók közül korábban a Solaris kapott nagyobb megrendelést a BVG-től és a lengyel gyártó csuklósait azóta is elégedetten használja a berlini társaság.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.