2013. 12. 09.

Csuklós-dömping

Alighanem hamarosan megannyi csuklós autóbusz önti majd el a virtuális buszgarázsokat: az OMSI 2 megjelenésével nagy valószínűséggel hamarosan nem csak az „alap” MAN NG272-est vezethetjük, hanem számos más csuklóssal is gazdagodhatunk: az eddigi biztos befutó a Mercedes-Benz O405NG és a Citaro első generációs csuklós változata.


Nemrégiben már mutattunk érdekességeket az OMSI 2-ből: korábbi írásunkban főleg az új alappályát és „alap” buszokat jártuk körbe. Az előzetes változat ígéretesnek tűnik a számtalan kérdéssel egyetemben. Eközben a hivatalos fórumban megjelenő előzetes képekből egyértelműen látszik, hogy nem csak az „alap” MAN NG272-eseket vezethetjük. Az első két biztos újdonság a Mercedes-Benz háza tájáról érkezik: az O405NG és az O530G várható hamarosan.


Alterr, a Cito és a szóló Citaro fejlesztője már komolyan dolgozik a csuklós Citarón. A kocsi lényegében késznek mondható, azonban hallhatóan még szükség lesz a „hangszakértő” Morphi módosításaira. Mindezek mellett ígéretes a modell, ahogy az a fenti videóból is látszik.
Egy másik újdonság lesz a kötött pályás járművek finomítása. Az O405N2-eseket jegyző Julian a buszok mellett a villamosokon is dolgozik. Videójában a düsseldorfi Rheinbahn nyolctengelyes, egyirányú DÜWAG-ját és az ugyancsak DÜWAG gyártású GT8SU-t láthatjuk a még meglehetősen kezdetleges pályán – ráadásul vezetni is lehet láthatóan a villamosokat.


Mindezek fényében kíváncsian várjuk az újdonságokat és magát az OMSI 2-t is. Ráadásul nem csak a már említett két csuklóst jelentették be, hanem többek között készül a LIAZ 5692-es csuklós változata, a Jelcz M125M csuklós kiadása, az M185M és „természetesen” várható az Ikarus 280-as is – bár tegyük hozzá: a 280-as megvalósítása meglehetősen bonyolult lesz: az OMSI a merev C tengelyes, tolócsuklós modelleket kapja most meg. A 280-ashon hasonló, kormányzott C tengelyű buszok megvalósítása kissé komolyabb feladat lesz.
Ami viszont biztos: az Aerosoft közlése szerint 2013. december 11-én, közép-európai idő szerint 18 órától érhető el letölthető változatban az OMSI 2 a kiadó webshopjában. A dobozos változat várhatóan másnaptól rendelhető.

(grafika: Aerosoft)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.