2013. 12. 05.

Viharos napok Németországban

A „Xaver” névre keresztelt vihar miatt komoly fennakadások lehetnek Észak-Németország vasúti közlekedésében. A DWD szerint a Berlin–Köln vonaltól északra akár 150 km/h-s széllökésekkel is jöhet a vihar.


A DB AG készül az extrém időjárásra. Sok helyen már délelőtt 10 óra óta jelentős sebességkorlátozásokat vezettek be. A Kiel–Husum, a Husum–Bad St. Peter-Ording és a Kiel–Flensburg vonalon délelőtt tíz óta; a Lübeckből Puttgardenbe, Kielbe, Lüneburgba és Travemünde Strandra vezető, valamint a Lüneburg–Dannenberg vasútvonalon déltől 40 km/h-s sebességkorlátozás érvényes, emiatt komoly késésekre és menetidő-növekedésre kell számítani ezeken a vonalakon – tájékoztatott a DB AG.
Délelőtt tíztől lemondták az összes vonatot Kiel és Eckernförde között. Déltől az összes személyvonatot lemondták Lübeck és Neustadt (Holstein) között, valamint Kiel és Lübeck között. Ezeken a vonalakon a RegionalExpress-vonatokat minden érintett megállóban megállítják. 14 órától ugyanez lesz a helyzet Aumühle és Büchen, valamint Kiel és Neumünster között. A Sylt szigetére közlekedő autószállító vonatok forgalmát 10:30-tól leállították a viharos szél miatt. A Kiel–Neumünster–Ham­burg, az Itze­hoe–Ham­burg, a Flens­burg–Neumün­ster és a Lübeck–Ham­burg vonalon egyelőre menetrend szerint járnak a vonatok, de az időjárási helyzet változásával ez is változhat – figyelmeztet a német vasút.
Hamburgban a Hochbahn járatait ritkították, ellenben a buszokat sűrítették, azonban komolyabb intézkedésre egyelőre még nem került sor. A Hochbahn közlése szerint 12:50-től már minden járatuk menetrend szerint közlekedik.
A hamburgi repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek az MTI információi szerint, köztük a Germanwings Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát is.
A Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át az Északi-tenger németországi partvidékére.
A Xaver nevű orkán valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.
A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin–Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.
Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben leállt a hajóközlekedés és a munka a tengerre telepített szélerőműparkokban.
Az Elba torkolatában fekvő Hamburgnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején. Akkor 340-en haltak meg a természeti katasztrófában. A védműveket azóta megerősítették, a gátak a dagály legmagasabb állásakor mért átlagos szintnél 7,5 méterrel magasabb vízoszlopokat is kibírnak, így jelentősebb áradásokra nem számítanak a térség legnagyobb városában.

MTI, RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.