2014. 01. 16.

Mobiljegy Berlinben

Komoly lemaradást hozott be a BVG: immáron a német fővárosban is használhatunk mobiljegyet a tömegközlekedési járatokon, ha van okostelefonunk.

Régóta fennálló igényt elégített ki a BVG a minap: megjelent az okostelefonokra szabott új utazástervező alkalmazás, amely magában foglalja az elektronikus jegyvásárlási lehetőséget. Az alkalmazás felépítése ismert: a bécsi Qando vagy éppen a müncheni MVG alkalmazásához hasonló rendszerről van szó. A jegyvásárlási felület is azonos, természetesen a cégek arculatának megfelelő eltérésekkel.
A BVG-nél immáron elektronikus formában vásárolhatunk az AB, a BC és az ABC tarifazónákra különféle jegyeket: a szakaszjegy, a vonaljegy, a csatlakozó jegyek, a napijegyek, a kiscsoportos napijegyek mellett a turisztikai jegyeket is kínálják a felhasználóknak, akik egy rövid regisztrációs folyamat után használhatják az alkalmazás jegyeladó felületét. Emellett természetesen megtaláljuk a programban a berlini és a brandenburgi menetrendet, térképet, valós idejű és előre meghatározott időszakra szóló indulási jegyzéket, vonalhálózati térképeket és a Carsharinghez szükséges funkciókat is.

A menü áttekinthető, felesleges sallangoktól mentes és hasonló a többi rokon szoftveréhez

Az eredménylista igen szemléletes

A jegyek használatakor fontos, hogy a telefon képernyőjéről le lehessen olvasni a jegy adatai, enélkül a jegy érvénytelen. A jegyek egyébként személyhez kötődnek, át nem ruházhatók – ellentétben a papíralapú jegyekkel.

A jegykínálat teljesen megfelelő az alkalmi, mobilozó utasok számára

QR-kód nincs, de a vonaljegy enélkül is személyhez kötődő

A BVG közleménye szerint a iPhone és Androidra fejlesztett alkalmazás költségvetése 30 ezer euró volt. A FahrInfo Plusz alkalmazást a platformok szoftveráruházából tölthetik le a felhasználók. A részletes felhasználási feltételek a BVG honlapján érhetők el.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.