2014. 01. 29.

Ismét dolgoznak a Variobahnok

A múlt héten adtunk hírt róla, hogy elővigyázatosságból egy kivételével valamennyi Stadler Variobahnját leállította a potsdami ViP. A vizsgálatok egy része megtörtént, így ismét forgalomba állhatnak a sok fejfájást okozó villamosok.


Ismét forgalomba állhattak a potsdami ViP Variobahnjai. A Stadler gyártotta villamosokat még az elmúlt héten állította le a közlekedési társaság, miután kiderült, hogy a járművek kerékprofilja kissé máshogyan alakult, mint azt szerették volna és az előírások megengedik.
A járművek kerekeit a szakemberek az előírások szerinti profilra esztergálták és kedden már öt, e sorok megjelenésekor pedig további két villamos ismét forgalomba állt. A tervek szerint a most szolgáló villamosokat jóval sűrűbben vizsgálják át, hogy megtalálják a rendellenes kopások okát. Amíg tart a kísérlet, a többi villamos üzemen kívül marad.
A ViP a gyártó Stadler és külső szakértők, valamint a szakmai felügyeletet ellátó Eisenbahn Bundesamt szakemberinek bevonásával keresi az okokat és próbál hosszútávú, megnyugtató megoldást találni a gondokra.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.