2014. 05. 09.

Tartományi különvonat a szurkolóknak

A tartományi kormányzat támogatásával utazhatnak a futballszurkolók Északrajna-Vesztfáliában ha csapatuk idegenben játszik. A szövetségi tartomány vezetése így azt reméli, hogy kevesebb lesz az összetűzés és mindenki biztonságban utazhat majd.


A tartományi kormányzat támogatását élvezi a projekt, amelynek keretében a DB Regiotól megrendelik a labdarúgócsapatok szurkolóinak szállítását, amikor csapatuk idegenben, a tartomány határain kívül játszik. Az első ilyen kísérleti járat még február elején indult el, ekkor a Borussia Dortmund szurkolóit vitték Brémába.
A tartomány, a vasúti szolgáltató és a DB Regio is azt reméli a projekttől, hogy a közvetlen különvonatok közlekedésével egyrészt megkönnyíthetik a szurkolók biztonságos szállítását, az átszállások elmaradásával a többi utast is kevéssé terhelik és rendbontás esetén a szövetségi rendőrség is hatékonyabban tarthatja fent a rendet. Emellett pedig könnyebben szét tudják választani a rivális csapatok szurkolótáborát.

Az utasok számára „roncsderbi”, a vasútbarátok számára igazi csemege a legtöbb szurkolói különvonat. Egy hasonló, tisztán üzleti alapokon közlekedő különvonatot örökítettünk meg 2008 szeptemberében Berlinben: az akkor frankfurti illetőségű 110 427-es (a gépet még 2013 nyarán szétvágták...) számtalan n-Wagenből álló szerelvénye élén robog át az Ostkreuz csomóponton a Ringbahn vágányai alatt az Ostbahnhof felé menet
(fotó: Halász Péter)

A DB Regio az ilyen vonatokban jellemzően a régebbi személykocsikat és mozdonyokat közlekedteti, így a vasútbarátok számára is csemege lehet akár a jellemzően az n-Wagenekből kiállított szerelvény.
Az év első negyedévében 125 ezer eurót fordítottak a különvonatok közlekedtetésére; a projekt sikerén felbuzdulva pedig tovább folytatják az ilyen jellegű együttműködést.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.