2014. 06. 12.

Átállás: üzemben az új utastájékoztató rendszer a Keletiben

Hivatalosan is üzembe helyezték a Keleti pályaudvaron az új utastájékoztató rendszert. A vágányvégi táblák mellett a hangosítás is megújult, Mátyus Kati hangját hallhatjuk immáron a csomóponton a MÁV közleménye szerint.


Az elmúlt hetekben teljesen megújult a Budapest-Keleti pályaudvar, az ország egyik legforgalmasabb pályaudvarának vizuális és hangos utastájékoztatási rendszere. Az állomásra korszerű, új audiovizuális gépi vezérlőberendezést telepítettek a távközlési szakemberek, amelyben (az élőszavas tájékoztatás mellett) a „standard” hanganyag előállítása úgynevezett TTS (Text To Speech) rendszerre épül. Beszédszintetizátor – amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztett ki (a neve ProfiVox-Korpusz) – által működtetett, női hang alapú rendszer tájékoztatja az utasokat. Az előállított tájékoztató az állomási környezetben is jó minőségben és érthetően hallható. Ezt segítve a Keletiben modern hangtechnikát is kialakítottak: lecserélve a régi hangszórókat. Új, irányított hangsugárzókat telepítettek, amelyekkel az állomási környezetben, az utasvárócsarnokban, a peronokon a beszéd érthetősége jelentősen javult, miközben a külső környezeti zajszennyezés csökken. Egységes országos hanganyagot kíván a vasúttársaság bevezetni és alkalmazni valamennyi állomáson, a TTS technológiára alapozva.

Összesítő monitor a hatodik vágány mellett

Megtudtuk: a kezdeti botlásokat folyamatosan korrigálják a szakemberek, folyamatosan alakítva a felolvasó program szókészletét, hangsúlyozását, a hangok jelszintjét. Az új hangot, amelynek modellje Mátyus Kati, a Magyar Rádió bemondónője, bizonnyal szokni kell majd még; ám a hangosítás technikai részéről elmondható: valóban remekül sikerült.
A Keleti vágányainak végén lévő, 1997-ben telepített táblákat korszerű kijelzők váltották fel. Ezek egyebek közt az adott vágányról induló vonatok összeállításáról, későbbiekben pedig még az egyes kocsik elhelyezkedéséről is tájékoztatást adnak majd, valamint a hangos utastájékoztatás részletes szövegét írásban is megjelenítik. A mechanikus vizuális utastájékoztató-berendezésének cseréje azért is indokolt volt, mert a régi lapozós táblák karbantartása, frissítése jelentős költségeket igényelt. Olyan megoldást választott a vasúttársaság, amely az előzőnél informatívabb, és a vonatadatok aktualitása is nyomon követhető. Emellett az utasáramlási irányok figyelembe vételével 140 cm (55”) és 107 cm (42”) méretű, valós idejű menetrendi összesítő kijelzők is kerültek az állomásra.

A pénztárakhoz is kerültek az új berendezésekből
(fotók: Pete Gábor / MÁV Zrt.)

Alapesetben menetrendi információkat (illetve a későbbiekben akár utazási vagy egyéb reklámokat) jelenítenek meg, rendkívüli helyzetekben a késési adatokat, haváriahelyzetre vonatkozó információkat, alternatív utazási lehetőségeket (pl. pótlóbusz) mutatnak, így nyújtva a jelenlegi lehetőségekhez képest többlet-információkat az utasok számára. A TFT-k elhelyezése egyébként üdvözlendő, a pályaudvar oldalsó, a posta és a Kerepesi út felőli, 13. vágány melletti kapuján érkező utasok is információkat kaphatnak az induló vonatokról.
A pontmátrix LCD kijelzők és a grafikus TFT LCD kijelzők hatékonyan és rugalmasan adnak információkat. A pályaudvar főbejáratánál lévő nagy induló és érkező összesítő táblák cseréje pedig már korábban, pár éve megtörtént, ez összehangoltan működik az új berendezésekkel.
A MÁV több más állomáson is üzembe helyezett új hangosító és vizuális utastájékoztató rendszert. A MÁV-csoport – a szolgáltatási színvonalának folyamatos emelése keretében – kiemelten kezeli a fedélzeti és az állomási utastájékoztatás fejlesztését – írja a vasúttársaság közleménye. A cél, hogy az utasok felé minden esetben és minél gyorsabban biztos, hiteles, friss információkkal szolgáljon a vasúttársaság – mind a menetrendszerű közlekedés, mind pedig a haváriahelyzetek esetén – írják közleményükben.

RegionalBahn információk

5 megjegyzés:

 1. Kicsit fura a női hang, de Rábai Balázsnál minden jobb, úgyhogy nagyon hálás vagyok.

  VálaszTörlés
 2. Ennyi? A kijelzők mind így maradnak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vélhetően igen, hiszen a hangos szövegének teljes kiírása éppen most a szakemberek fétise. :( De legalább már nem Times, hanem Helvetica a célállomások jelzése.

   Törlés
 3. A Szalóczy Pálnak és a Rábai Balázsnak van a legjobb hangja. Várpalotán Rábai Balázs bemondás van. Székesfehérváron Szalóczy Pál van és mindegyiknek nagyon jó hangja van.

  VálaszTörlés
 4. Szalóczy Pálnál nincs jobb.Kérjük vissza mindenhova!

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.