2014. 07. 15.

Még idén kész lehet a villamospálya

Jó eséllyel még idén elkészülhet a berlini főpályaudvarhoz vezető villamospálya. Már persze, ha jól haladnak a munkálatok az Invalidenstraßén – ha igen, akkor még idén láthatjuk az M5-ös vonalon közlekedő villamosokat a 2006-ban megnyitott főpályaudvar előtt.


Mindenképpen jó hír a tömegközlekedéssel és az autóval közlekedők számára is, hogy, a tervezettnél gyorsabban haladnak a főpályaudvarhoz vezető villamospálya építésével a német fővárosban. Várhatóan, ha nem jön közbe semmi gikszer, még idén át is adhatják a Chaussestraße és a Hauptbahnhof közötti, 2,3 kilométer hosszú pályát és decemberben a Zingster Straßétól érkező M5-ös villamos koptathatja a síneket. Ehhez az kell, hogy a Hauptbahnhof előtti megállóhely vasbeton tetőszerkezete is elkészüljön időben.
A BVG közlése szerint egyelőre még csak részleges üzembehelyezésre kell számítani az év végén, hiszen a projekt nem készült el teljesen. Hiányzik még például az M10-es villamos végállomásánál, a Nordbahnhofnál az átkötés, amelynek segítségével a Bernauer Straße felől érkező szerelvények az Invalidenstraßéra fordulhatnak be és érhetik el a főpályaudvar mellett épített új végállomást.

Az épülő villamospálya egy részlete a Hauptbahnhof közelében 2013 nyarán
(fotók: Halász Péter)

A villamoshálózat bővítésének következtében némileg megváltozik a berlini belváros villamoshálózata is: az M5-ös villamos végpontja a Hackescher Markttól került a főpályaudvarhoz, míg az M8-as és az M10-es végpontja a Nordbahnhoftól kerül majd át az új helyre, ám erre várhatóan csak 2015 nyarán kerül majd sor.
A villamospálya eredetileg 2006-ban készült volna el, ám eleve késve fogtak neki a projekt megvalósításának. Az érdemi építkezés 2010-ben indult el. Érdekesség, hogy az Invalidenstraßén az 1948-ban felhagyott villamosvágányok a legutóbbi időkig megvoltak még, lényegében ezeket cserélték újra a pályaépítéshez kapcsolódó útfelújítás során. Nem mellesleg: legutóbb még legkorábban 2015-ös átadásról szóltak a hírek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.