2014. 08. 28.

Kábeltűz miatt áll az S-Bahn

Nem jártak jól a berliniek csütörtökön reggel: a Ringbahn keleti részén közlekedő viszonylatok forgalmát korlátozni kellett egy kábeltűz és annak következményei miatt.


Az S-Bahn Berlin GmbH közölte, hogy Treptowban, az S-Bahn vágányai mellett egy kábelalagútban hajnali négy óra körül tüzet észleltek.  A tűzoltóknak öt óra körülre sikerült megfékezni a lángokat, ám komoly károk keletkeztek a biztosítóberendezés kábeleiben. Emiatt a vonatforgalom fenntartását nem látták biztonságosnak a szakemberek. Így az S41-es és az S42-es helyett az Ostkreuz és Neukölln; az S8-as, az S85-ös és az S9-es vonal vonatai helyett az Ostkreuz és a Baumschulenweg között pótlóbuszok járnak – hogy meddig, azt egyelőre nem tudni. Ugyancsak korlátozni kellett az S47-es vonal forgalmát is: a járat csak Schöneweide és Spindlersfeld között ingázik. Az S-Bahn csütörtök délutáni közlése szerint legalább vasárnap délelőttig áll a forgalom majd.
A tűzoltók egyelőre nem tudták megerősíteni azt az értesülést, hogy szándékos gyújtogatás lenne a tűz oka, bár a sajtóhírek szerint több szemtanú ezt állítja. Mindenesetre nem zárható ki ez sem, az elmúlt évek során számos esetben rongáltak meg politikai okok miatt kommunikációs és energetikai kábeleket a német fővárosban.
Legutóbb, augusztus elején például többszázezer ember telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatását szüntette meg rongálók egy csoportja. De emlékezetes, hogy 2011 őszén több helyen gyújtóbombák okoztak kárt a vasúti biztosítóberendezésekben és emiatt óriási káosz alakult ki a vasúti közlekedésben. De az Ostkreuznál is volt már példa kábeltűzre, amelyet szintén szélsőséges politikai csoportosulások számlájára írnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.