2014. 08. 04.

Páneurópai Teknő

Tagadhatatlan, hogy a magyarországi eseményeknek is van némi szerepe abban, hogy 1989-ben az NDK megnyitotta a határait. Talán pont emiatt is kerülhetett a Berlin és Hamburg közötti IRE élére az MRCE magyar vonatkozásokat is felvonultató mozdonya?


Viszonylagos csendben készült el a soproni fűtőházban a nyár elejére az MRCE ES64U2 009-es pályaszámú mozdonyának matricázása. Nem volt semmiféle „show”, mint mondjuk legutóbb a MÁV-nál a Gábor Áron mozdony avatásakor. Persze emiatt és azért sem túl sűrűn láttunk eddig képeket a gépről, mert nem fordult meg túl gyakran Magyarországon, bár július végéig a WLC bérelte a masinát. Augusztustól viszont a DB Regio flottájában dolgozik a mozdony, mégpedig a Berlin és Hamburg között közlekedő új IRE-vonatpár továbbításában segédkezik.

A reggeli, Berlinből Hamburgba tartó IRE 18596-os számú vonat élén az MRCE 009-es Teknője Uelzenben
(fotó: Jürgen Steinhoff, forrás: railcolor.net)

Maga a páneurópai piknik egy békedemonstráció volt 1989. augusztus 19-én Sopron mellett, Sopronpusztán. A rendezvényt, amely egyben a vasfüggöny szimbolikus megnyitása is lett, mintegy hatszáz NDK-s állampolgár használta fel arra, hogy nyugatra meneküljön. Így vált a határnyitás, a vasfüggöny leomlásának és Európa egyesítésének egyik szimbólumává az 1989-es esemény.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.