2014. 08. 25.

Veszélyes selfie

Két tizenhárom éves lány szeretett volna magukról fényképet készíteni – de nem akárhol, hanem a berlini gyorsvasút vágányain. Nem éppen mindennapi helyszín.


Berlini S-Bahn üzemeltetőjének közlése szerint augusztus 21-én 16:20-kor érkezett bejelentés, hogy két tinilány igazán különleges selfiet akart készíteni magáról. Helyszínnek pedig mi mást választhattak volna, mint az S-Bahn vágányait Reinickendorfban, Schulendorf és Tegel megállók között. Az S25-ös vonalon közlekedő szerelvény vezetője észlelte az illetékteleneket a vasúti pályán és meg tudott állni a vonattal, ám a járművezető megdöbbenve újságolta, hogy a fiatalok a kürtjelzésre sem mozdultak el a vágányokról.
A járművezető riasztotta a vasúti rendőrségként is működő szövetségi rendőrséget, akik a két lányt biztonságosan elvezették a vágánykoról és elmondták nekik, hogy milyen veszélyes helyszínen próbáltak meg fotózkodni. A lányok elmondták, hogy nem voltak tudatában a veszélynek, a rendőrök pedig szóbeli figyelmeztetés és a szülők értesítése után elengedték a kiskorúakat.
A szövetségi rendőrség közölte: a vonat mindössze néhány perces késést szenvedett és senki sem sérült meg a gyorsfékezéssel megállított vonaton sem.
Azt, hogy a lányok hogyan kerültek a vasúti pályatestre, egyelőre nem tudni. Bár az igaz, hogy a vasúti vágányok mentén nincs mindenhol kerítés vagy éppen fal. Viszont a szövetségi rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre inkább szaporodnak a veszélyes helyszíneken fotózkodó állampolgárokról szóló bejelentések, akik vagy éppen túlságosan könnyelműek vagy egyfajta bátorságpróbának fogják fel az eseteket. Ám a rendőrség jelezte: a vasúti pályák mentén mozgó civilek – nem csak a selfiezők, hanem a magukat „profinak” tartó fotósok is – alulbecslik a vonatok sebességét és az ebből, valamint az erősáramú berendezések közelségéből adódó veszélyeket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.