2014. 10. 20.

Jön az új menetrend

Online formában már napok óta elérhető a DB AG és az SBB új menetrendje is az interneten. A netes keresők már ismerik a jövő évi közlekedési rendet, hamarosan pedig jön a nyomtatott könyv is – már ahol van még ilyen. És persze van olyan hely, ahol inkább titkolóznak.


A DB AG az idén kivezetendő offline kereső menetrendjébe is bekerült a 2014-2015-ös menetrendi időszak adatbázisa és a svájciak is elérhetővé tették az online keresőben a jövő évi menetrendet. Sőt, a helvéteknél november 10-étől a menetrendi mezők PDF-fájljai is elérhetők lesznek a szövetségi közlekedési szaktárca erre hivatott oldalán, a www.fahrplanfelder.ch oldalon. A nyomtatott menetrendet a svájciak november 22-étől vásárolhatják meg. Németországban már jó ideje nincs papíralapú menetrendkönyv, ám a menetrendi mezők PDF-fájljai még nem kerültek fel az internetes felületre, a kursbuch.bahn.de oldalra.
A svájci menetrendi kereső a fahrplan.sbb.ch, a német pedig a reiseauskunft.bahn.de címen érhető el.
Európában általában már az ősz elején vagy a nyár végén ismertek a következő menetrendi évad fontosabb elemei. Sőt, bizonyos mértékben évekre előre lehet tervezni: az InnoTranson az ÖBB már a 2025-től érvényes országos ütemes menetrend részleteit mutatta be.

Svájcban már elérhető a jövő évi menetrend – Magyarországon a tervezet is hadititok
(fotók: Halász Péter)

A helyzet Magyarországon kevésbé rózsás, de dezt végül is megszoktuk már. November elején talán aláírja a megrendelő, nevesül az NFM és a KTI a menetrendet a következő évadra, annak közzététele csak ez után lehetséges. A MÁV-csoport és a NFM sem von be érdemben senkit a menetrend előkészítésébe, a tervezés marad házon belül, sőt, a tervezeteket az atomtitkokkal azonos módon őrzi a magyar vasút.
Szerettük volna megtudni, hogy mikor jelenhet meg a magyar vasúti menetrend és szerettük volna azt is megtudni, hogy civilek, külső emberek hogyan alakíthatják esetleg a vasúti menetrendet? Szerettük volna megtudni, hogy miért kezelik hadititokként a menetrend tervezetét, miért nem ismerhetik meg ezt – mondjuk Svájccal ellentétben – az érdeklődőknek?
Kérdéseinket az elmúlt hetek során több alkalommal elküldtük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága számára. Hivatalos visszajelzést nem kaptunk azóta sem, hogy sajtóválaszról ne is beszéljünk. Forrásaink azonban azt közölték, hogy a végleges menetrend NFM általi jóváhagyása előtt a tervezetről biztosan nem adnak majd információkat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.