2014. 12. 11.

Villamos a főpályaudvarnál!

„Csak” nyolc évet késett, legalábbis az eredeti tervekhez képest, de most már kézzelfogható valóság: Kelet-Berlin felől elérte a volt Nyugat-Berlin területén fekvő főpályaudvart a berlini villamoshálózat.


Alighanem történelmi pillanatnak lehettek tanúi az éppen arra járó berliniek 2014. december 10-én délelőtt 9 óra körül: ekkor érkezett meg az első KT4Dm típusú villamos, mint próbajárat a főpályaudvar előtti vágányokra. A megvalósítás az eredeti tervek szerint nyolc évet késett, hiszen az Invalidenstraßén vezető vonalat eredetileg 2006-ban, a Hauptbahnhoffal együtt adták volna át. Végül azonban csak mostanra lett belőle valami és most sincs teljesen kész: a főpályaudvari megálló betonszerkezete nincs készen, talán tavaszra lesz belőle valami. Addig a környezetében egy vágányon közlekednek a villamosok, a megálló pedig a főbejárattal szemben – a véglegeshez képest jobb helyen – ideiglenesen lett kialakítva.

Történelmi pillanat: villamos a berlini főpályaudvar előtt. Az eredeti tervek szerint 2006-ban már el kellett volna érnie a Hauptbahnhofot a sárga szerelvényeknek
(fotó: Bodo Schulz / Der Tagesspiegel)

A villamosvezetők december 11-étől ismerkedhetnek az új pályával, amely ideiglenesen, a végleges megállóhely még épülő peronteteje közelében egy vágányon közlekedik. A menetrend szerinti forgalom 2014. december 14-én, az új menetrend életbe lépésekor indul majd be: az M5-ös villamosvonalat hosszabbítják meg a Hackescher Markttól a főpályaudvarig. A nyár folyamán csatlakozik majd a tervek szerint a Nordbahnhof felől érkező M8-as és M10-es járat a csapathoz, ehhez azonban még el kell készülnie egyrészt a Nordbahnhof térségében a villamospálya felújításának, másrészt szintén a Nordbahnhofnál az M10-eshez vezető átkötésnek.
A próbamenetekről további képek is elérhetők a Drehscheibe Online villamosos fórumában.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.