2015. 06. 29.

A Keleti nem zár be – egyelőre

Számos fórumon olvashattuk mi magunk is és olvasóink is többször kérdezték: vajon mi a helyzet a Keleti és a Déli pályaudvarral, hiszen a Nyugatit is lezárták két hétre. Valóban, le fogják zárni őket egy-egy rövidebb időszakra.


Egyre-másra jelennek meg a hírek, hogy a Nyugati pályaudvar lezárása után még 2015-ben sorra kerül a Keleti pályaudvar is. Ezt erősíti ugyan a VPE nyilvántartásában szereplő vágányzári megrendelés is, ám kiderült: ezeket végül törölték, vagyis a megrendelő visszavonta a kérését. Így 2015. augusztus 3-ától 17-éig nem zárják le a forgalmas pályaudvart. Erre utal az is, hogy a hatályos, a 2014-2015-ös menetrendi évadra vonatkozó Hálózati Üzletszabályzatban sem szerepel a Keleti pályaudvarra vonatkozó kitétel, csak a Nyugati pályaudvari vágányzár.

A VPE-től megkérte a MÁV a vágányzárat, de végül idénre mégsem került sor a Keleti pályaudvar lezárására

A témában természetesen megkerestük a MÁV Zrt-t is. A Kommunikációs Igazgatóság válaszából kiderült, hogy jelenleg érvényes karbantartási tervben az idei esztendőben csak a Nyugati pályaudvar teljes kizárása szerepel. A tájékoztatás szerint jövőre a Déli pályaudvar következik majd és 2017-ben kerül sorra a Keleti.
Mint a MÁV tájékoztatásából kiderül, hogy a tervezett munkák során felszámolják a pálya állapota miatt érvényes lassújeleket, ennek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a forgalmi zavarok, így pedig javulhat az utasok kiszolgálásának minősége is.

A Keletibe augusztus első felében is befutnak a vonatok a MÁV-csoport ígérete szerint
(fotók: Halász Péter)

Mint ismeretes, a Nyugati pályaudvaron a teljes kizárás többek között felsővezetéki javításokat, kitérőcseréket és a pályaudvar egy részén üzemelő vonóvezetékes biztosítóberendezés csatornáit cserélik, javítják, takarítják. Ezeket a munkákat ugyan el lehet végezni a forgalom fenntartása mellett is – sőt, a munkák java része a Westend alatti 1-7. vágányokat igazán nem is érinti –, ám az elvégzendő feladatokat csoportosították és egy rövid időszakon belül hajtják végre.
Mindezek fényében tehát elmondható: a Keleti pályaudvar lezárása nem kell készülnünk, legalábbis 2015-ben még nem. Ráérünk azzal 2017-ig.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.