2015. 06. 05.

Gyorsabb net a metróban

Egyre többen használják útközben is az okostelefonjukat, tabletjüket. Pár éve még az is gondot jelentett, hogy a beszélgetéseket ne dobja el a telefon a metróhálózaton, most viszont már a legkorszerűbb adatátviteli szolgáltatásokat kínálják a mobilszolgáltatók a metróban is. München felvette a ritmust és folyamatosan bővül a mobil szélessávú szolgáltatás a földalatti vonalain is.


Egyre többen a telefonjukat vagy éppen tabletjüket nyomkodják és arról olvasnak, üzennek vagy csak böngésznek a világhálón utazás közben is. Eddig Németországban meglehetősen sok bosszúságot okozott, hogy a földalatti vonalakon viszonylag rossz volt a mobilszolgáltatás minősége, főleg a magyarországi helyzethez képest. Igaz, valamelyest hosszabb metróhálózatokat kell kiszolgálni a mobilszolgáltatóknak, mint Budapest esetében.
Ám a mobilszolgáltatók is felismerték, hogy az ügyfeleiknek szüksége van az alagútban nem csak a beszélgetési lehetőségre, hanem a szélessávú adatátvitelre is – Berlinben már tavaly megállapodtak a fejlesztésekről. Csak egy példa: bizony jó dolog tudni, hogy siessünk-e a felszíni buszjáratunkhoz vagy sem? Erre pedig legjobb információs forrás az utazástervező alkalmazás, ami viszont érthető okok miatt adatforgalmat generál. Felmérések szerint a metróvonalakon már most négyszer annyi adatot forgalmazunk, mint két évvel korábban és mintegy heti félmillió telefonhívást is indítanak az utasok csak a müncheni metró hálózatán.

Egyre többen használják a mobilnetet a metróban is, a szolgáltatónak és a közlekedési cégnek is érdeke, hogy bővítsék a hálózatot és a rendelkezésre álló kapacitásokat

Az MVG szerint ma már elvárás az utasok részéről, hogy a metróban is használhassák a mobil szélessávú szolgáltatásokat, hiszen az online film- és zenehallgatáshoz is szükség van a nagy kapacitású és gyors adatátviteli megoldásokra, a fejlesztés pedig nem csak a mobilszolgáltatók, hanem a közlekedési társaság érdeke is.
Emiatt az MVG megállapodott a legnagyobb németországi mobilszolgáltatókkal, hogy a Vodafone, a Telefónica (a Fonic, az eplus és a Base szolgáltatók tulajdonosa) és a Telekom 2015 nyaráig jelentősen bővíti a kapacitásait az alagúti szakaszokon és 2017 végéig pedig kiépítik a teljes hálózaton az LTE-szolgáltatást is lehetővé tevő bázisállomásokat. A beruházást a Vodafone koordinálja.

A metróhálózat bővítése során a mobilszolgáltatók is bővítik a földalatti hálózatukat, erről is szól az MVG-vel kötött megállapodásuk
(fotók: Halász Péter)

A müncheni metróhálózaton mintegy 140 bázisállomás működik jelenleg, a projekt végére azonban 200-ra növelik ezek számát, ezzel nagyobb kapacitást és megbízhatóbb szolgáltatást kínálnak majd. Az új berendezések már most ismerik a legmodernebb adatátviteli szabványokat, a régi berendezések pedig a cseréjük után képesek majd többek között az HSPA- és LTE-szolgáltatásokra.
Az MVG a mobilszolgáltatók számára technikai helységeket biztosít, jellemzően olyan helyszíneken, ahol a biztosítóberendezések kábeleihez is hozzá lehet férni a karbantartóknak és gondoskodik a bázisállomásokhoz tartozó infrastruktúra kiépítéséről. A megállapodás szerint a jövőben pedig a metróhálózat bővítése során a folyamatosan bővítik a mobil szélessávú szolgáltatásokat is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.