2015. 09. 15.

Évi rendes áremelés

Most már szinte hagyományosnak tekinthető, hogy a berlini tömegközlekedés tarifái az év végén, vagyis pontosabban az új év első napjától fogva drágulnak majd. Ezúttal elsősorban az ingázók és a törzsutasok érzik majd meg az áremelést.


Jó ideje számolgattak már a szakemberek és arra a döntésre jutottak, hogy ahogyan 2015-ben, úgy 2016-ban is az év első napjától változtatják és ennek keretében emelik a tömegközlekedési viteldíjakat a német fővárosban. Ezúttal elsősorban az ingázók és a törzsutasok érzik majd meg jobban az áremelést, de szinte minden jegytípusért többet kell majd fizetni jövőre. A legfontosabb: a havibérlet ára átlépi majd a lélektaninak számító 80 eurós határt.
Ha már a havibérletről van szó: az AB zónára érvényes bérlet a jelenlegi 79,50 euróról 81,00-ra drágul. Az ABC zónás pedig 98,50 helyett 99,90 euróba kerül majd. Az alkalmanként utazók számára fontos hír, hogy most nem változik a jegyek ára, az AB zónára 2,70; az ABC zónákra érvényes jegyek ára pedig 3,30 euró marad. A napijegy viszont drágul: 6,90-ről 7,00-ra és 7,40-ről 7,60 euróra a két terület esetében. A szakaszjegy ára is emelkedik: 1,60 helyett 1,70 lesz a jegyekre írva.

A tömegközlekedési tarifák idén is emelkednek Berlinben – de valóban szükség van erre? A civil szervezetek szerint nem törvényszerű az áremelés
(fotók: Halász Péter)

Az átlagosan 2,3%-os jegyáremelést túlzásnak tartják az utasjogi szervezetek. A civilek felhívják a figyelmet arra, hogy a szükséges áremelés mértéke 2 % alatti kellene legyen, ha a lassuló infláció mértékével is számolnának az árképzéssel foglalkozó szakemberek. Sőt, az IGEB részéről felvetik azt is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben akár el is maradhatna az áremelés, hiszen a jegyárbevétel amúgy is nőne a lassuló infláció és az alacsony kamatszint miatt.
A tervezetről a közlekedési szövetség, a VBB felügyelőbizottsága várhatóan a szeptember 30-i ülésén szavaz majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.