2015. 09. 05.

Irány Nyugat!

A MÁV szombaton délelőtt ismét elindította a nyugat-európai vonatokat, miután a Keleti pályaudvarnál várakozó menekülteket buszokkal Hegyeshalomba szállították az éjszaka során. Ám a helyzet csak kicsit javult a csomópont térségében, de a közlekedés legalább már megy.




Péntekről szombatra virradó éjszaka a BKK és szolgáltatói, valamint különböző Volán-társaságok autóbuszaival – több mint száz kocsival – elszállították a Keleti pályaudvarnál várakozó és az M1-es autópályán gyalog még az előző délután elindult menekülteket Hegyeshalomba, miután az osztrákok közölték: fogadják ezeket az embereket. A több mint száz autóbusz járművezetői bőven túl vannak már a munkaidejükön, némelyikük azonban még mindig Hegyeshalomban várakozik e sorok megjelenésekor, ahol egyébként hatalmas a torlódás az autópályán.

A javarészt a BKK szolgáltatói által kiállított különjárati buszok a Keleti pályaudvartól vitték el az éjszaka a menekülteket Hegyeshalomba
(fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Az osztrák fél jelezte: rendkívüli buszjáratokat indít Nickelsdorf és Bécs között, illetve a DB Fernverkehrrel egyeztetve menetrenden felüli vonatokat is forgalomba állítanak.
Eközben Budapest felé tart több száz menekült a kelet-magyarországi befogadóállomásokról és tovább akarnak menni Nyugat-Európa felé; Vámosszabadiból pedig egyenesen Hegyeshalom felé tartanak a menekültek. A Keleti pályaudvartól pedig párszázan ismét elindultak gyalog az autópályán nyugat felé, reménykedve, hogy a magyar hatóságok értük is küldenek esetleg autóbuszokat.

Menekültek rohannak a vonathoz a Keletiben. A vasúttársaság szombaton újra elindította a nyugat-európai vonatokat
(fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Mindezeket leszámítva a közlekedés viszonylagos rendben zajlik az országban, miután a nemzetközi vonatok közlekedésére vonatkozó korlátozást 10 órakor a MÁV-csoport feloldotta.
Az ÖBB, majd később a Deutsche Bahn AG is közölte: a menekültek esetén nem vizsgálják a vonathoz kötött jegyek igénybe vételének feltételeit, illetve nem pótdíjazzák őket nem megfelelő vonatnemre és kocsiosztályra szóló jegy esetén, tekintettel a körülményekre.

RegionalBahn információk
megjelent: 2015. szeptember 5., 12:43
frissítve: 2015. szeptember 5., 17:32

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.