2015. 09. 29.

Függővasutat tessék!

Eladósorba kerülnek a wuppertali függővasúti járművek. A WSW három kocsit díjmenetesen ad át a gyűjtőknek, a továbbiakat pedig licit keretében értékesíti. Az új tulajdonosok a szerzeményüket azonban csak az új járművek forgalomba állítása után vehetik birtokba.





Három kocsit díjmentesen ad át az új tulajdonosának a Wuppertaler Stadtwerke, ezekért szeptember 30-áig lehet pályázni a WSW-nél. Ám nem csak három kocsit ad el a függővasút üzemeltetője, hanem további 21 járműért is lehet jelentkezni, igaz, ezekért már pénzt kér a WSW. A „pénzes” ajánlatokat október 19-től lehet majd megtenni.
Az ingyenes járművek esetében komoly feltételeket kell vállalni: a város jelképévé lett járműveket nyilvánosan hozzáférhető módon, Wuppertal területén kell felállítani. A felállítás helyét jogosan kell használja az új tulajdonos és nem csak a majdani felhasználás kapcsán, hanem már a szállítás kapcsán is részletes, kidolgozott koncepcióval kell rendelkeznie a jelölteknek. A WSW amúgy a szállítási költségeket 2000 euróig vállalja ebben az esetben.

A függővasúti kocsik közül hármat ingyen ad a WSW, cserében komoly feltételeket kell vállalnia az új tulajdonosnak. Fontos, hogy akárhogyan nem lehet a kocsikat kiállítani, gondoskodni kell a biztonságukról. A képen látható 3-as számú kocsi várhatóan 2016-ban még kap fővizsgát – utolsó alkalommal és várhatóan már nem az eredeti, narancs-kék színeket kapja meg a kocsi
(fotók: Halász Péter)

A WSW felhívja a figyelmet arra, hogy speciális járművekről van szó, amelyeket nem lehet csak úgy a földre letenni. A járműveknek célszerűen valamilyen tartószerkezet szükséges, ami megtartja megfelelő pozícióban vagy alulról, de inkább felülről, lógatva a járművet, amelyek enélkül felborulhatnak. A kocsik elszállítása is speciális feladat lesz, hiszen a járművek futószerkezetét is el kell távolítani a szállítás idejére, valamint három részre kell őket bontani.
Az új, a Vossloh-Kiepe gondozásában épülő függővasúti szerelvények első példányai várhatóan még októberben megérkeznek Wuppertalba és várhatóan 2016 végétől vehetnek majd részt az új vonatok az utasforgalomban. Az első régi szerelvényt, várhatóan az 5-ös pályaszámú motorkocsit 2016 júniusában törlik az állományból.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.