2015. 12. 03.

Offline menetrend: az ÖBB is kiszáll

A DB AG már 2014/2015-ös menetrend életbelépése óta nem adja ki az offline, telepíthető menetrendi keresőjét, az ÖBB is bejelentette: nem lesz több telepíthető menetrendi kereső, az idei volt az utolsó.




Egyre kevesebb vasúttársaság adja már ki az offline, PC-re telepíthető menetrendi keresőjét. Igaz, meglehetősen régimódi a személyi számítógépre telepíteni a hálózati kapcsolatot nem igénylő keresőt, ám sok felhasználó számára kifejezetten kényelmes és nem mellesleg nagyon jól paraméterezhető keresőtípus ez az alkalmazás. Ám a DB AG után, akik a 2014/2015-ös menetrenddel állították le az offline menetrendi kereső frissítését, most az ÖBB is követi a „trendeket”: a 2015/2016-os menetrend életbe lépése után már nem lesz több HAFAS-alapú offline menetrend.

Offline, telepíteni kell, de jó és gyors – a menetrendváltással a múlté lesz az ÖBB offline menetrendi keresője

A HaCon GmbH menetrendi keresőrendszerét az 1990-es évek óta használja számos vasúttársaság és az offline, telepíthető változatot nem csak az utasok, hanem az információadással foglalkozó vasúti munkatársak is előszeretettel választották ezt a megoldást.

A „térképes” megjelenítés ma már nem igazán fontos, az 1990-es években azonban még egy ilyen grafika is nagyon értékes lehetett az utasok számára

Igaz, az offline kereső frissítése kissé macerásnak tűnik, ám az utóbbi évek során a DB AG és az ÖBB is online, saját frissítővel tette egyszerűvé az aktualizálást, ami ráadásul az online adatbázis egy átforgatott változata volt, tehát érdemi többletet sem költségekben, sem munkában nem jelentett.

A vonatokról részleteket is megtudhatunk pár kattintással – ez a menetrendváltástól csak online lesz elérhető...

Az ÖBB lépése után alighanem a ČD lesz az utolsó olyan vasúttársaság, aki a teljes menetrendi adatbázist offline, telepíthető keresőben is közzéteszi. A többi társaság az online felületeket és az okostelefonos alkalmazásokat fejleszti tovább.

A ČD keresője lehet az utolsó a piacon

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.