2016. 08. 10.

Visszasűrítik a Wannseebahnt

Szeptembertől ismét sűrűbben közlekednek a vonatok a berlini S1-es viszonylaton: nyolc év után visszatérnek a Wannseebahnra a csúcsidei sűrítő vonatok.







Még 2009-ben függesztette fel, majd időnként vissza-visszatértek a Wannseebahnra valamilyen formában a sűrítő vonatok, de most végleges és biztos a döntés: a 2009-ben megszüntetett vagyis felfüggesztett, Zehlendorf és a Potsdamer Platz közötti csúcsidei sűrítő vonatok most visszatérnek.
Egészen pontosan a szeptemberi iskolai menetrendtől fogva térnek vissza majd a sűrítő járatok: az S1-es viszonylaton reggel 7 órától fél tízig és délután 15-19 óra között lesz majd a Potsdamer Platz és Zehlendorf közötti szakaszon. Reggel az első három vonat Wannseeből indul majd, míg este az utolsó három tovább viszi az utasokat Zehlendorfból, egészen Wannseeig. Napközben a Potsdamer Platzon állítják félre a vonatokat.

Érkezik a peron mellé az S1-es viszonylatot eleddig 10 percre sűrítő, Wannsee és Frohnau között közlekedő betétjárat 2009 őszén Zehlendorfban. A csúcsidőszakban ismét lesznek Zehlendorf és a Potsdamer Platz közötti sűrítő menetek
(fotók: Halász Péter)

A járatokat a 2009-es krízis miatt függesztették fel: ekkor szinte minden alapütemen felüli sűrítő vonatot töröltek, hogy legalább a 20-30 perces követésű alapütemi járatokat tudják biztosítani. Ezek a vonatok viszont fájón hiányoztak a menetrendi kínálatból, így legalábbis a különféle vágányzárak idején már visszatértek ezek a vonatok. Most viszont a végleges, alapmenetrendben is szerepelnek a sűrítő járatok.
Azt sem árt megjegyezni, hogy a tíz perces ütem jellemzően eddig is adott volt napközben a Wannsee és Frohnau közötti betétjáratokkal, de ez csak akkor volt igaz, ha járműhiány vagy valamilyen vágányzári menetrend miatt ezeket nem mondták le éppen.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.