2016. 09. 06.

Többszörös utastájékoztatás

A Deutsche Bahn AG úgy tűnik, komolyan próbálkozik az utastájékoztatás színvonalának növelésével. A legújabb újítások közé tartozik a peronokon lévő kijelzők átprogramozása, így nem csak egy, hanem több vonatról is tájékoztatást tudnak adni a várakozóknak.





A DB AG-nál többvonatos kijelzőként, azaz „Multizuganzeiger”-ként ismertté vált megoldás egyre több állomáson várja az utasokat. A dolog lényege, hogy az adott vágány melletti kijelzők nem csak az éppen aktuális vonatot, hanem a következő, az adott vágányt használó másik két vonatot is mutatja már. A megoldás előnye, hogy az utasforgalom könnyebben irányítható: egy vágányszám-változásról vagy éppen bármilyen más információról idejekorán tájékoztatást kaphatnak az utasok.

A kijelzőn nem csak a peron mellől induló aktuális vonatok, hanem a további járatok is láthatók. Ráadásul így idejekorán információ adható a vágányszám változásáról is, mint a képen: az RB 31-es ugyanis késve és a 2. helyett az 1. vágányról indult a kép készítésekor
(fotók: DB AG)

A megoldás lényege, hogy a kijelző felső felében a megszokott, az aktuális vonatra vonatkozó információk, azaz többek között az indulási idő, a vonatösszeállítás és a célállomás mellett a fontos információk is megjelennek. A kijelző alsó felében pedig a következő két vonat egy-egy sorban látható, nyilvánvalóan egyszerűsítettebb formában.
A DB AG elvképelései szerint országszerte 120 pályaudvaron állítják rendszerbe az átprogramozott kijelzőket még ebben az évben. Az utasok az első hónapokban pozitívan fogadták a megoldást: 85%-uk elégetett a felmérések szerint ezzel a rendszerrel.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.