2017. 04. 24.

Próbacentrumot épített ki a DB Dessauban

Komolyan fejleszti a DB AG a dessaui járműjavítót. Az egykori kelet-német járműjavító ma az egyik legfontosabb villamosmozdony-javítóbázis az országban.






Komoly fejlesztést adott át a DB dessaui műhelyében – az egykori kelet-német járműjavító mára az ország egyik legnagyobb villamosmozdony-javítóbázisa lett, ehhez mérten pedig nem csak a DB-csoport tagjai számára, hanem számos magánvasút számára is nyitva áll, aki 15 kV 16,7 Hz-es váltóáram alatt üzemelő mozdonyokat birtokol.

Az új csarnokban nyolc álláson vizsgálhatják a mozdonyokat, valamennyi európai áramrendszer alatt

A fejlesztésnek köszönhetően helyben teremtenek munkahelyeket és az új járművek üzembe helyezése is egyszerűbb lesz majd. A dessaui műhely így csomagban tudja majd kínálni az új járműveket vásárló cégek számára a szolgáltatásait, az operátor pedig valóban egy abszolút kulcsrakész mozdonyt kap majd, valamennyi engedély birtokában vághat neki a vontatás-szolgáltatásnak.

A csarnok már készen van, a berendezés még nem teljesen

A harminc hónapra tervezett munka során 1500 négyetméteren, négy vágányon hoztak létre nyolc munkaállást, amelyen mind a négy nagy európai áramrendszer alatt ki tudják próbálni a járműveket. A munkatársak számára megfelelő munkakörülményeket teremtenek és a jövőben különféle járműveken tudnak majd dolgozni egyszerre a tervek szerint. Az eddigi éves 300-400 mozdony helyett akár 550 mozdonyt is vizsgálhatnak majd, ha év közepéig minden berendezés és engedély a helyére kerül. A műhelyben jelenleg csak minden tizedik gép származik harmadik féltől, de az internacionalizálódás miatt folyamatosan növekvő igény van a minőségi karbantartásra is.

A dessaui műhely a DB AG legnagyobb mozdonyjavító-bázisa jelenleg is
(fotók: DB AG)

A dessaui műhely jelenleg 1200 munkatárssal rendelkezik, valamint képzési centrumot működtet a műszaki területen tanulni vágyók szakmunkások számára. A telephely szinte valamennyi, a DB-nél szolgáló villamosmozdony karbantartásával foglalkozik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.