2017. 08. 11.

Hétvégi gyors – 2017. augusztus 5-11.

Műemléki védettséget kapnak az NDK-s metróállomások. Az MVG újabb csuklósokat vesz. Mindennapi metrópótlás Berlinben. Hírösszefoglalónk augusztus közepén.


Műemlékek az NDK-ból


Berlin | Németország – Hamarosan műemléki védettséget kap az U5 vonal egyetlen az NDK idejében épült szakasza. A Tierpark és Hönow közötti szakasz állomásai közül a decemberben az IGA-hoz kapcsolódóan modernizált Kienberg (Gärten der Welt) névre átnevezett korábbi Neue Grottkauer Straße állomás kivételével mindegyik megkapja a védelmet. Torsten Wöhlert kulturális szenátor szerint az állomások az NDK gazdasági, építéstechnikai és ideológiai lehetőségeit fejezik ki. Érdekesség, hogy a vonalszakasz 1969 és 1989 között épült, tehát a budapesti M3-as metróval egyidős.


Újabb 20 csuklós busz


München | Németország – Tegnap tett közzé egy képet a az MVG, amin az EvoBus GmbH ulmi csarnokában állnak a legújabb csuklós buszok. Az első 10 járművet tegnap hozták el és a tervek szerint még a hónap végéig forgalomba is állnak majd, hogy kiváltsák az első 2004-es gyártású MAN A23 NG 313 típusú buszokat.



Mindennapi metrópótlás


Berlin | Németország — Nemhiába mondták már korábban is a város vezetői keserédesen, hogy a német főváros egy nagy építkezés. És ez igaz a tömegközlekedésre is: ezúttal az U6-os metró vonalán korszerűsítik a biztosítóberendezést, ami miatt több szakaszban buszok pótolják a metrószerelvényeket. Augusztus 11-étől 20-áig például Tempelhof és Alt-Mariendorf között nem járnak a metrószerelvények. A sárga buszokra való átszállást alapos utastájékoztatás egészíti ki, de magyar szemmel nézve érdekes, hogy helyszíni felügyeletet se nagyon találtunk az első napon és buszsávot sem jelöltek ki pluszban a járműveknek. Igaz az is, hogy a berlini metróhálózat sajátosságai közé tartozik, hogy jobbára követi az utcák (vagy legalábbis az egykori utcák) vonalvezetését, így viszonylag könnyű a pótlást megszervezni.

Egy a tucatnyi metrópótló buszból – épp indul a tempelhofi metróállomástól
(fotó: Halász Péter)

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.