2017. 11. 21.

Felújít az ÖBB: Cityjetesedik a Talent és a Desiro is

Megújulnak az osztrák vasút regionális motorvonatai. A Talentek és Desirók a Cityjettel bemutatott dizájnt kapják meg kívül-belül. 

Az egységesítési folyamat (Railjetek mindenhol, Nightjet-dizájn) újabb lépéseként az ÖBB ezúttal a regionális vonatokat hozza (majdnem) azonos színvonalra. A Cityjet szerelvényekkel bemutatott dizájn a jövő az osztrák vasútnál. Ez az a megjelenés, amit sorozatosan megkapnak majd a Talent (4023, 4024 és 4124-es sorozat) illetve a Desiro (5022-es sorozat) vonatok. Ezek a motorvonatok 2003-2004-től érkeztek az ÖBB-hez, így az első példányok már 14 évesek és épp ideje az alapos felújításuknak.

November 17-én az ÖBB a Westbahnhofon mutatta be az első két felújított vonatot, a 003-as Desirót és a 4124 003-as Talentet.

 A Cityjet külső dizájnját igen nehéz a korábbi motorvonatok formáihoz igazítani, hagy is maga után némi kivetni valót a Desiro orr-részén alkalmazott minta.

Ugyanez a Talentnél sem volt egyszerű, de talán valamivel jobban sikerült. Ugyanakkor az oldalfalon mindkét típusnak nagyon jól áll a fehér-piros dizájn.

A külső átfestésen felül a belső tér is teljesen megújul. Mindkét típus kap új üléshuzatokat és fejtámaszokat, amelyek illeszkednek a Cityjetből megismertekhez. Egységes infómonitorok is helyet kapnak a szerelvényekben illetve ingyenes WiFit is biztosítanak majd a felújított vonatok, azonban a hálózati csatlakozók sajnos kimaradnak, ez továbbra is csak az új Cityjetekben, azaz a Desiro ML vonatok kiváltsága lesz.

 A Talentek székei maradtak, csak a fejtámaszt és a huzatot cserélték ki. Érdekes apróság még a műbőrrel behúzott fa kartámasz, ami ugyan nagyon egyszerű, de annál hatásosabb ötlet.

Az elmúlt években beépített Komfortzone-nak nevezett székek is maradnak, de ezek is megkapják az új huzatokat. Kifejezetten jól áll ezeknek is az új dizájn.

 A Desirók magas ablakainak felső részére került a külső Cityjet felirat, ami így belülről is jól látható.

A Desirókba is került Komfotzone-szék, amik a Talentekkel azonosan szintén bepirosodnak. A Desirókba már korábban beszerelték a kijelzőket, így az nem újdonság. 

Összesen 187 Talent és 60 Desiro újul meg, amelyek átépítése elég időigényes is, így az ÖBB előrejelzése szerint az utolsóval 2022-re lesznek kész.

Mindent egybevetve határozottan pozitívnak találjuk a felújítást, az egységes, világosabb külső dizájn jól sikerült, még ha a homlokfal mintáján még csiszolhattak volna egy kicsit. A belső térből eltűnik a kék szín, ami eddig sem kifejezetten illett az ÖBB-dizájnba, az új piros-szürke huzatok jobb összképet is adnak. A WiFi telepítésével az ÖBB kicsit le is maradt, így épp az ideje, hogy ez a szolgáltatás is megjelenjen a regionális forgalomban is.

Az első felújított Desirók Wiener Neustadt és Graz környékén jelennek majd meg, így akár Magyarországon is találkozhatunk velük Sopronban vagy Szentgotthárdon is. A már felújított Talent egy Magyarországra is bejárós 4124-es, így ezzel a vonattal könnyen össze lehet futni például Sopronban.

Berky Dénes

5 megjegyzés:

 1. Jól néz ki, de azért az üléshuzatcserét és néhány monitor felszerelését nem nevezném teljes megújulásnak.

  VálaszTörlés
 2. A Talenteken leginkább az ajtók szélességén kellene javítani. Kifejezetten emiatt is öröm, ha régi szerelvény jön. De az ülések is kényelmesebbek. (A lehúzható ablakokat unokáink nem fogják látni, azt tudom.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Talentek ajtajainak szélessége még sosem zavart. Meg van 6 dupla ajtó egy négyrészes szerelvényen, szerintem ez bőven elég.
   A hagyományos székek tényleg nem valami puhák, de a Komfortzone ülései már határozottan kényelmesek.

   Törlés
 3. Szerintem nagyon szép az új dizájn, újszerű és belevaló

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.