2018. 05. 08.

Halálos vasúti baleset Bajorországban

Újabb súlyos, halálos áldozatokkal járó baleset történt Bajorországban. A Mangfalltalbahnhoz hasonlóan újfent egy egyvágányú vonalon ütközött egymásnak két vonat, bár most az állomás bejáratán.





Hétfőn 21:20 körül összeütközött egy személyszállító és egy teherszállító vonat az Augsburg és Ingolstadt közötti Paartalbahn nevű egyvágányú, nem villamosított vonalon. A balesetben a Dieselnetz Augsburg II nevű hálózatrészt 2009 óta üzemeltető Bayerische Regiobahn (BRB) egyik Alstom LINT 41 típusú járműve ütközött neki a kétvágányos állomás átmenő fővágányán álló, üres, faszállításra szolgáló tehervonatnak Aichach állomás Augsburg felőli váltókörzetében. Bár a vonalon jelfogós berendezések vannak, az állomáson mechanikus biztosítóberendezés üzemel, de a Megállj! jelzés engedély nélküli meghaladása is lehetett a kiváltó ok.

A balesetben a személyvonat mozdonyvezetője és egy női utas halálos, három utas súlyos sérüléseket szerzett. 11 további utast könnyebb sérülésekkel láttak el a helyszínre érkező mentőegységek. A vonatok helyett az elsődleges vizsgálatok és a mentési munkálatok idején autóbuszok szállítják az utasokat. A BRB alig fél éve nyerte el az eddigi kiemelkedő teljesítménye miatt a közszolgáltatási szerződést a 2019 és 2021 közötti időszakra.

A BRB egyik Alstom LINT 41-e és az üres faszállító vonatról publikált első kép
(fotó: Nayra Weber / Aichacher Zeitung)

Frissítés:
A mentési munkálatok valószínűleg még kedden befejeződnek, addig buszok közlekednek Radersdorf és Dasing állomások között. A korábbi információkkal szemben 11 sérültet – ebből egy súlyos – szállítottak mentőautóval és helikopterrel kórházba a mentők, további kilenc sokkos sérültet a helyszínen láttak el. Az elhunyt utas a folyosón várakozott a leszállásra. A mentésben 150 tűzoltó és mentő dolgozott, akik Augsburg, Aichach, Friedberg és Aichach településekről érkeztek. A baleset időpontjában a vonaton tartózkodó utasok száma ismeretlen, mivel néhányan elhagyták a helyszínt. A BRB a Facebook-oldalára kirakott egy képet, amin a szerencsétlenül járt vonat száma olvasható.


Adorján Péter
Frissítve: 2018.05.08 07:10

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.