2018. 12. 14.

Csak négy kép – tíz éves a RailJet

Kereken tíz éve, 2008. december 14-ével lépett életbe a 2008/2009-es menetrendi évad. Ez pedig alapos változást hozott Európa vasúti közlekedésében: ekkor indultak el Budapest, Bécs és München között az első menetrend szerinti Railjet-vonatok. Négy képet hoztunk kereken tíz évvel ezelőttről.



Az első Railjet, amely Bécsből Budapestre indult, az RJ 41-es számú vonat volt. A szerelvény kivételesen dupla szerelvény volt, elől a 3-as, hátul a 2-es garnitúrával. A képen a bécsi Westbahnhofon áll  rajtra készen a szerelvény. Alig tíz év múlva itt már hiába keressük a nagysebességű ingavonatokat, mindegyik a Hauptbahnhofot érintve közlekedik.

Az első szerelvény a hegyeshalmi állomáson. Némi fennakadás volt ugyan az új vonatokkal, de pár perces késéssel sikerült továbbindulni a határállomásról.

Üde és szokatlan színfolt a Keleti pályaudvar csarnokában. Akkor még a hetedik vágányra járt be a vonat, mára a megszokott helye a Railjet-járatoknak, amelyek két óránként közlekednek Budapest és Bécs között. 

Az első menet különlegessége volt, hogy mindjárt dupla szerelvény érkezett az országban. Ám nem sokkal később távoztak is: Gaskó István és a VDSZSZ sztrájkja miatt pár napig nem is jártak a nagysebességű járatok Budapest és Bécs között.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.