2019. 04. 09.

Újrahangol a ŽSR

A közeljövőben Szlovákia szinte valamennyi vasútállomásán lecserélik a jelenleg üzemelő gépi hangosokat, egészen pontosan azok adatállományát. Az eddigi női hangot hamarosan férfi hang válthatja.






Aki Szlovákiában vonatozott, szinte biztos, hogy találkozott már Milena Hurajová hangjával. Ez az a hölgy, aki a vasúti hangosbemondásokhoz adja a hangját már vagy két és fél évtizede. A különböző gépi hangosító rendszereken, elsősoban azonban az INISS rendszerében megtalálható hangot azonban a pályavasút, a ŽSR és a személyszállító vasúttársaság, a ZSSK egyetértésével lecserélik.

A ŽSR hangosbemondását eddig csak Milena Hurajovától hallhattuk

Az új hang női helyett férfi hang lesz és a zsolnai illetőségű színész, Jan Homolka a tulajdonosa – adta hírül nemrégiben a Markíza nevű magántelevízió. Az első felvételek már elkészültek és március vége óta Homolka hallható az állomási hangosbemondóban a zsolnai pályaudvaron. A pályavasút tervei szerint a hangokat a következő hónapok során folyamatosan cserélik majd az állomásokon.

Jan Homolka hangja hallható a zsolnai pályaudvaron

Homolka elmondta: a teljes rendszer adatállományának cseréjéhez szükséges hangok felvétele egy évig tartott. Összesen mintegy 11 ezer sornyi szöveget; mintegy 33 ezer szavat, kifejezést vettek fel. A színész egyébként elmondása szerint maga is sokat utazik vonattal, így a kisebb hibákat is hamar felfedezi és igyekszik segíteni annak kijavítását.

A szlovák vasútnál a hangosító rendszerekenben szlovák nyelven Milena Hurajová hangját hallhatjuk. Hurajová hangja éppolyan szimbolikus lett, mint a cseh női bemondó, Danuše Hostinská-Klichová hangja. Ám a cseh vasúttal mégis leginkább az 1962-ben született Alexandr Postler színész és az 1949-es születésú Václav Knop hangját azonosítják a legtöbben. Mindkettejük hallható számos helyen, de az új telepítésű hangosbemondó rendszerekben már jobbára Danuše hangja hallható – a prágai főpályaudvar hangosító rendszerét például 2013-ban cserélték le a Knop-féléről a jelenlegi Danuše alapúra.

A cseh vasútnál egyre több helyen hallhatjuk Danuše Hostinská-Klichová hangját a hangosbemondóban

De azért az igazán emblematikus hang Alexandr Postleré...

...illetve a hasonló orgánummal bíró, ám mégis markánsan megkülönböztethető Václav Knop sajátja

Václav Knop éveken át volt a prágai főpályaudvar hangja is

Václav Knop hangját 1993 óta hallhatjuk, amikor az akkor még létező ČSD elkezdett kísérletezni Prágában a mostani gépi hangosító rendszerrel – a felvétel sajnos nagyon halk, ám számos csemegét tartalmaz

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.