2023. 12. 20.

Növekszik a lengyel mozdonyflotta

Újabb tendert zárt le sikeresen a lengyel állami távolsági vasútvállalat, a PK Intercity. További nagyteljesítményű és nagysebességű mozdonyok érkezhetnek a flottába, amit folyamatosan korszerűsítenek.


Eredményt hirdetett a távolsági forgalomért felelős lengyel állami vasúttársaság, amivel összesen közel száz mozdonyt vásárolhatnak a következő években. A pályázati eljárást nem nevezhetjük rövidnek, hiszen 2020 januárjában jelentek meg az első hírek a nemzetközi forgalomra is alkalmas gépek igényéről.

A kiírás szerint 63 többrendszerű (3 kV=, 15 kV 16,7 Hz~ és 25 kV 50 Hz~) mozdonyra vonatkozóan kellett ajánlatot adni és 24 hónapos szállítási határidő vállalni az elsőre. Legmegfelelőbbnek a NEWAG 2,3 milliárd złoty értékű ajánlatát találták, akik már szállítottak idén 15 Griffin típusú mozdonyt, amikkel szintén nemzetközi forgalomban kívánnak közlekedni.

A szeptemberi TRAKO nevű lengyel vasúti kiállításon mutatkozott be a szakmai közönségnek a mozdonysorozat
(fotó: PKP Intercity)

Az alapmennyiség mellett további 32 opciós darabot is, ez további 1,3 milliárd złoty-val dobja meg a költségeket. Az utolsó mozdonynak 60 hónappal a szerződéskötés után kell megérkeznie. Járműoldalról támogatja majd az ETCS Level 2 pályákat az 5,6 MW teljesítményű mozdony, emellett tűzoltórendszert is rendeltek bele. A személyvonati feladatokhoz GPS-alapú utastájékoztatást és ajtóvezérlést is beépítenek, amit a mozdony öndiagnosztikája felügyel.

Lengyelország mellett Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország szerepel a megszerzendő országspecifikus engedélyek között.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.