2011. 04. 22.

Egy korszak vége

Lassan, de biztosan, tizenhat év átmenet után véget ér egy korszak a berlini autóbuszos közlekedésben. Az utolsó homoksárga színű autóbusz lassan búcsút vesz a berlini utcáktól.

 Tizenhat éve, 1995-ben vezették be a BVG-nél a mai napig használatos színsémát. A buszok és villamosok alapszíne a közlekedési sárga (RAL 1023) lett, amelyet fehér díszítéssel toldottak meg. Az akkortól forgalomba állított járművek ezt a színt kapták – a korábbiak azonban még nem. Sok közülük a mai napig megtartotta eredeti színét.
Eredeti, homoksárga színű Mercedes-Benz busz a 161-es viszonylat erkneri végállomásán – a szóló kocsik jobbára alvállalkozóknál vannak már
A BVG korábbi színsémája szerint a buszok teljes egészében homoksárga (RAL 1001) pompáztak, ezt legfeljebb csak a reklámok díszítették. A legtöbb ilyen busz azóta már kikerült a BVG állományából, alvállalkozónál vagy más (sokszor külföldi) cégeknél landoltak a kocsik. A megmaradt járművek lassan kiszorultak a menetrend szerinti forgalomból, utóbb már csak a pótlásokra fenntartott tartalékflottában jeleskedtek.
Az utolsó homoksárga csuklós 2010-ben az U2+M1 pótlójáraton
(fotó: Alex Heller / Traditionsbus Berlin)

A már említett színséma utolsó képviselője még szolgálatban van. A B V 2578 forgalmi rendszámú kocsi a Mercedes-Benz O405GN típusába tartozik és 1993 óta szolgál Berlinben. A jámű az Indira-Ghandi-Straße buszgarázs állagában van jelenleg és ha szükséges, besegít a pótlásokba – hogy meddig, azt nem tudni. Legutóbb az U2-es metró és az M1-es villamos közös pótlójáratán dolgozott.

Egy MB O405GN a TXL viszonylaton, a tegeli repülőtéren. A kocsi már az 1995 után színterv szerinti fényezésben pompázik
(a szerző felvételei)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.