2011. 04. 04.

Vezető beosztásban

Különleges, varázslatos világ a berlini gyorsvasút. Maga az üzem is meglehetősen különleges: alsóvezetékes, 750 voltos egyenárammal üzemel, ellentétben a német vasútnál szokványos 15 kV 16,7 Hz-es váltóárammal. A 331,5 km hosszú hálózat magában foglalja a teljes német fővárost és különlegessége, hogy valóban városi és csak kisebb mértékben elővárosi forgalmat lát el.

Egy 480-as sorozatú „Toaster” Königs Wusterhausenben, az S46-os külső végállomásán
(fotó: a szerző)
E varázslatos, szokatlan hálózaton különös megtiszteltetés lehet járművezetőnek lenni. Nem véletlenül népszerűek a vezetőállásból készült felvételeket bemutató videócsatornák a YouTube oldalán – ráadásul kettő ezek közül a berlini gyorsvasúttal foglalkozik.

A csatornák vezetői vélhetően mindketten motorvezetők az S-Bahn-hálózaton. A szinte a teljes hálózatot bemutató kisfilmek mind a négy évszakban mutatják a gyorsvasúti hálózatot. Különleges, sajátos hangulattal bíró vonalakon utazhatunk és ezeket egy merőben szokatlan szemszögből mutatják be a készítők.
A két csatornát Cmbln és Bimmelbahnpilot üzemelteti. A rendszeresen frissülő kínálatot érdemes figyelni, remek mozikkal találkozhatunk ezeken az oldalakon.
Íme az egyik legfrissebb film Cmbln csatornájáról. A mozgókép a Berlin-Wannsee–Berlin Zoologischer Garten szakaszt mutatja be, ahol egy 481-es sorozatú motorvonattal utazhatunk.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.