2011. 05. 10.

Néma kincsek

Igazi kincseket tett közszemlére a berlini gyorsvasút történetével foglalkozó weboldal, a Stadtschnellbahn-Berlin.de. A YouTube-ra az 1970-es évek Berlinjében készült amatőr, színes, ámbár néma filmek kerültek fel. Mindenképpen érdemes megnézni őket, a város közlekedésének történetét ismerők bizonnyal örülnek ezeknek a képeknek.

Az 1970-es években már szellemvasút volt a berlini S-Bahn. A fal felhúzása és az azt követő bojkott miatt töredékére zuhant az utazók száma. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy ott, ahol pár éve még nyolc kocsis „Vollzug”-ok jártak, akkor már csak „Halbzug” (négy kocsi) vagy rosszabb esetben „Viertelzug” (két kocsi) közlekedett… Megnézhetjük a Ringbahn életét vagy éppen a régi Olympiastadion megállónál az 1975-ös foci VB alkalmából közlekedő erősítő szerelvényeket csodálhatjuk meg. De utazhatunk a Siemensbahnon is, amely a mai napig megvan, igaz, 1980 óta nem járt rajta gyorsvasúti szerelvény...
Ekkor ugyan már csak árnyéka volt önmagának a nyugat-berlini S-Bahn, mégis van egy olyan hangulata ezeknek a képsoroknak, ami sokakban akár nosztalgiát is ébreszthet. Mindenesetre egy biztos: érdekes történelmi dokumentumokról van szó.

A további rövidfilmek a www.stadtschnellbahn-berlin.de oldal YouTube csatornáján láthatók.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.