2011. 06. 29.

Felújítják a 68-ast

Úgy tűnt, hogy megszűnhet a forgalom a berlini 68-as villamos külső szakaszán, miután a BVG nem akarta vállalni a pályafelújítás költségének felét. Most azonban mégis úgy döntött a cég: felújítják a vonalat.

A 68-as villamos, azaz az „Uferbahn” külső, Grünau és Alt-Schmöckwitz közötti szakaszának felújítására 2012 és 2015 között négy szakaszban kerül sor – azzal a feltétellel, hogy a város és a cég költségvetésében biztosítják az ehhez szükséges forrásokat. Korábban arról volt szó, hogy csak akkor vállaja a BVG a felújítást, ha a város állja a felújítás teljes összegét.
A munkák a 7,5 kilométer hosszú szakasz teljes egészében megújul, a megállóhelyek az esélyegyenlőségi szempontoknak megfelelő kialakítást kapnak. A vonal a berlini ivóvízbázis felett vezet, így a felújítás során is különös figyelmet kell fordítani ennek védelmére. Már a munkák során is ügyelni kell a csapadékvíz elvezetésére, az nem kerülhet a talajba. Ugyancsak fontos a hulladékok és üzemanyagok tárolása és a munkagépek szállítása.
A megújuló pálya alá teljes hosszában betonalapot készítenek majd, ami szintén az ivóvízbázis védelmét szolgálja.
Vajon az egyvágányú üzem idején is KT4Dm motorkocsik járnak majd a vonalon?
(fotók: Halász Péter)

Az első két szakaszon 2012 májusa és novembere között végzik el a munkálatokat, részben teljes vágányzár mellett. A hírek szerint azonban a nyári időszakban egy vágányon felveszik majd a forgalmat – ez azért is érdekes lesz, mert erre eddig csak egyirányú villamosok jártak. Kérdés, hogy vajon megoldják-e a peronok megfelelő – ideiglenes – kialakítását vagy kétirányú, alacsonypadlós kocsikat kap a vonal erre az időszakra?

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.