2011. 06. 15.

Tudjuk meg, mivel utazunk!

Sokak előszeretettel böngészik a vonatok összeállításáról tájékoztató jegyzéket. Nem csak a célállomás és a vonatban elfoglalt hely derül ki belőle, hanem ha jól van megszerkesztve, a kocsi típusa és egyéb adatai is. Persze ezeket a vasutak nem szeretik kiadni, így sokszor lelkes kívülállók dolgozzák fel a hivatalos dokumentumok tartalmát.


Évek óta e témát járja körül a www.fernbahn.de oldal. A német távolsági vonatok összeállítását bemutató oldalon az adott évi és a korábbi menetrendi időszakok összeállítási rendje között is tallózhatunk. Marcus Grahnert oldalán az aktuális „Wagenreihung” vonat szám szerint, százas bontásokban érhető el. A szolgáltatás nagyon hasznos, mert a DB AG – hasonlóan a MÁV belföldi közvetlen kocsi jegyzékéhez – nem tünteti fel, hogy milyen típusú kocsik járnak a vonatban. Viszont lehet, hogy valaki a fülkés vagy a termes vagont preferálja, míg mások konnektort keresnek. Így tehát tájékozott utazó valamelyest több információt kaphat. Megtudhatjuk az egyes vonatok illetőségét és azt is, hogy ha lezárt kocsi közlekedik a vonattal, az hol van, mettől meddig van a szerelvényben.
Így fest a Metropol a fernbahn.de jegyzékében
Mindezt kiegészítve a DB AG tavalyig közzétett kocsirajz-gyűjteményével igazán pontos információnk lehet arról, hogy mondjuk hol fogunk ülni az EC 174-es számú vonat 260-as számú kocsijában, ha a 76-os helyre szól a jegyünk.
A fernbahn.de szerint a 260-as kocsi egy Bvmsz sorozatú jármű...

...ahol a 76-o hely a termes részben, az egyik asztalhoz szól, ráadásul ablak mellé. Laptopot vihetünk, konnektor lesz a közelünkben
Létezik a témában magyar kezdeményezés is. Koncz János oldalát mindenképpen fontos megemlíteni, a www.vonatosszeallitas.hu méltó párja lehet a fernbahn.de-nek vagy éppen a www.vagonweb.cz/razeni oldalnak. A pontos, a MÁV-csoportból egyébként aligha kiszedhető adatok nem csak a vasútbarátnak hasznosak, hanem azoknak az utasoknak is, akik valami miatt specális igényekkel felvértezve szánják rá magukat a kalandtúrára – azaz a vasúti utazásra a MÁV-csoport járatain. Mindezek mellett pedig érdekes olvasnivalókat is kínál mindazoknak, akik egy kicsit szeretnék jobban megismerni, hogy mivel szolgálnak a hazai vasúti kocsik – már ami az utasok kényelmét illeti.


Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.