2011. 08. 10.

Furcsa vita

A facebookon figyelmeztetik a német fővárosban utazókat, hogy hol várhatók menetjegy-ellenőrzések. Nem a BVG hivatalos információiról van szó, hanem lelkes amatőrök teszi közzé ezeket. A közlekedési cég szerint a bliccelők mellé állt az oldal. Ehhez képest Bécsben a Wiener Linien saját maga teszi közzé a listát, hogy az adott héten hol várhatók ellenőrök. Vajon kinek lehet igaza?

A német fővárosban a legújabb beszédtéma egy új facebook-oldal. A „Schwarzfahren Berlin” a BVG ellenőreinek útvonalát mutatja be. Azaz azt, hogy hol, milyen kinézetű „utastársak” kérik el az utasok jegyét, bérletét. Az adatokat maguk a felhasználók adják: mikor, hol láttak ellenőröket? Ezt írhatják be az üzenőfalra.

Sokak szerint az oldal a potyázásra buzdít – hiszen pontosan tudhatjuk, mikor és hol számíthatunk ellenőrökre. A BVG szóvivője újságírói kérdésre azt mondta: az oldal használati értéke szerintük igen csekély, hiszen mire itt megjelenik egy-egy információ az ellenőrökről, sokszor már réges-régen máshol dolgoznak. Klaus Wazlak szerint nem olyan rossz azért az oldal beindításának ötlete: szerinte ugyanis sokakat arra ösztönözhet, hogy ne vegyék igénybe jegy vagy bérlet nélkül a BVG járatait.
Hozzá kell tennünk: a buszokon szinte lehetetlen a potyázás. Az elsőajtós felszállási rend még a legforgalmasabb járatokon is érvényes. Viszont a metrókon, villamosokon és az S-Bahn járatain (amit a DB AG üzemeltet) csak a hagyományos ellenőrzési móddal lehet találkozni.
A potyázás egyébként Berlinben 40 eurót ér. Egy 2009-es javaslat szerint akkor a helyszíni bírságot 60 euróra emelték volna, s akit két éven belül ismét elkapnak, 120 euróval rövidítette volna meg a BVG. A javaslatot akkor a berlini szenátus elutasította.
Egyenruhában és civilben is dolgoznak a BVG ellenőrei

E sorok írója is rendszeresen találkozott a német fővárosban az ellenőrzést végző személyekkel. Határozott, ám udvarias fellépésükkel nem éppen budapesti kollégáikra hasonlítanak. Mi több, nem szabad őket egy kalap alá venni a budapesti metróbejáratoknál ácsorgó emberkékkel, akik mellett gyakorlatilag egy csomag papírzsebkendőt feltartva is át lehet sétálni.
Érdekes, hogy Bécsben nem csinálnak titkot az ellenőrzések várható helyéről. A Wiener Linien akkurátusan, minden héten közzéteszi, hogy hol dolgoznak majd a jegyellenőrök. Mindemellett érdemes tudni, hogy Bécsben nincs első ajtós felszállási rend a buszokon; a pótdíj viszont magas: 70 eurós helyszíni bírságra számíthatnak a jegy és bérlet nélkül utazók.
A Wiener Linien nem csinál titkot, sőt, maga teszi közszemlére a listát, hogy hol lehet leginkább ellenőrzésekre számítani. Persze, máshol is jöhetnek az ellenőrök...

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.