2011. 08. 11.

IC-vel regionális díjszabásért

A két év múlva esedékes menetrendváltáskor, 2013 decemberétől új díjszabást vezetnek be Alsó-Szászországban. A regionális díjszabás a távolsági vonatokra is érvényes lesz. Mégpedig az összesre.

Új megállapodást köt a DB AG-val Alsó-Szászország. Az egyezség szerint a DB a távolsági vonatok után is kap majd térítést a 2013-2014-es menetrend életbe lépésétől kezdve. Cserében az alsó-szászországi közlekedési szövetségi jegyeket is el kell fogadniuk. Az első körben a Bréma, Leer és Norddeich közötti vonatokra terjed ki az intézkedés hatálya.
Az intézkedésnek köszönhetően Bréma és Emden között óránkénti utazási lehetőséget biztosítanak majd az utasoknak, amire eddig nem volt példa.
(képeink illusztrációk)
Ahogy az is példátlan, hogy korlátozás nélkül, az összes IC-vonaton használhatók a regionális forgalom jegyei. A németországi gyakorlat szerint csak egyes, kijelölt vonatokon és szakaszokon érvényesek ezek a jegyek. Például a VBB menetjegyei csak egy pár IC-n és csak Berlin és Potsdam között használhatók.
Arról nincs hír, hogy a DB AG által kibocsátott, szintén csak a regionális vonatokra érvényes jegyek (tartományi jegyek, Schönes-Wochenende-Ticket) is érvényes lesz-e ezekre a vonatokra? Jelenleg (szintén néhány ritka kivételtől eltekintve) ezek csak az S-Bahn, RB és RE vonatokra érvényesek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.