2011. 10. 13.

Boldog születésnapot!

Ötven éves, mégis kortalan. Berlinben él és szinte mindenki ismeri és mindenki találkozott már vele. Ő – bátran írhatjuk így – az Amplemännchen, azaz a Lámpaemberke ötven éve született.


A Radio Berlin reggeli műsorában arról számoltak be, hogy számos pontot a gyalogos lámpák alatt sok helyen már reggel felhangzott az ismert születésnapi dal. Nem véletlenül: a minden berlini által ismert figura, az Ampelmännchen ötven éve született. Igaz, a szolgálatba lépéséig számos vizsgálaton kellett átesnie, így csak 1969-ban láthatták először a berliniek az Unter den Linden és a Friedrichstraße sarkán. A jelzéskép 1970-ben került be a kelet-német KRESZ-be.
A kis emberke atyja Karl Peglau közlekedéspszichológus, aki e napon tárta az NDK közlekedési tárcája elé a gyalogosokat irányító jelzőlámpán megjelenő figura terveit. A jellegzetes, kalapos emberke nem sokkal később elterjedt az NDK-ban és így Berlin keleti felén is. Az újraegyesítés után pedig igazi karriert futott be a kis ember: a tévétorony és a Brandenburger Tor mellett a német főváros jelképévé lett.
(a szerző felvételei)

A kis emberke persze ennek okán nem csak a volt Kelet-Berlin területén, hanem 2005-től számos nyugat-berlini gyalogoslámpán is megjelent, váltva a pálcikaemberkéket. A közlekedési szabályokat tartalmazó StVO-ban is megjelent a kis emberke, mint a pálcikaember-grafika egyik alternatívája.
Érdekesség, hogy „messze nyugaton” is megjelent a kis emberke: az északrajna-vesztfáliai Hückeswagen városában 2006-ban a polgármester javaslatára kapták meg a gyalogoslámpák – mind a húsz – az új jelzésképet.
A kis emberke kultuszára jellemző, hogy saját boltja is van, ahol szinte mindent megkaphatunk, rajta a várakozásra intő vagy éppen továbbengedő figura képével.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.